Yılmaz Büyükerşen  açılış öncesinde konuştu, videodan izleyebilirsiniz..

Büyükşehir Belediyesi tarafından Çifteler ilçesinde yapılacak Yeni Otogar Binası ve Hizmet Birimleri Merkezi’nin temeli atılıyor.

Bünyesinde İlçe Otogar Binası başta olmak üzere İtfaiye Merkezi, Yol İşleri Merkezi ile Koordinasyon Merkezi gibi birçok birimi barındıracak olan Büyükşehir Belediyesi Kompleksi’nin temeli, 2 Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından Çifteler Eski Garajının bulunduğu alanda düzenlenecek törenle atılıyor. Tesisin 2018 yılında hizmete açılması planlanıyor. 

Göz boyayacak proje yapmam

Büyükşehir Belediyesi tarafından Çifteler ilçesinde yapılacak Yeni Otogar Binası ve Hizmet Birimleri Merkezi’nin temeli törenle atıldı.

Törende konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, ülkenin ve belediyelerin parasının olmadığını belirterek hiçbir zaman göz boyayacak projeler yapmadıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Yasası nedeniyle belediyelere yüklenen mali ve hizmeti Çiftelerlilere anlatan Büyükerşen şunları söyledi:

“Önemli yatırımın temelini atmak üzerinde toplandık. Hükümet 2012 yılının Kasım ayında bütün şehir diye Büyükşehir Yasası’nı çıkardıktan sonra sınırları tüm ilçeleri ve mahalle olarak anılan köyleri kapsayacak şekilde belirlendi.

Eskişehir'de merkezde 2 büyük ilçeye ve onların civarındaki köyler ortak ihtiyaçlarımız olduğu mekanlar. Sayısal olarak; Büyükşehir belediyesi, kanun çıktıktan sonra şimdi 16 bin kilometrelik alandan sorumlu. Hizmet götürmekle yükümlü hale geldik. Alt yapıdan üst yapıya kadar, yollar, itfaiye mezarlıklar, mimarlık gibi. 554 kırsal alandaki köy mahalle sayıldı. Bunun tüm alt yapılarından büyükşehir sorumlu kılındı. Bunların tarım ve hayvancılık konusunda da kalkınmaları için projeler için belediye sorumlu kılındı.

Yani buna insaf denilmesi lazım. Hizmetten kaçan bir insan değiliz. Bunları kısa sürede yapabilseydik, köylerimiz şehirdeki mahalleler gibi olsaydı. Hepsini Büyükşehire yüklediniz. Kuş uçuşu Londra’ya kadar mesafeyi düşün. Keşke yapabilseydik. Hizmetleri yapacaksak imkanları belediyelere verilmeli. Buralar İl Özel idaresine bağlı iken büyükşehire devrildi. Hepsinin büyükşehire verilmesi lazımdı. Ne yaptılar. bunları bize vermediler. Bize devredecekleri zaman köylülerin elektrik cezalarını icraya verdiler. Ceza tebliğini bize verdiler. İl özel idareleri bazı şeyleri bazı yerlere dağıttılar. Bize verilen makinalar hurdaya çıkmıştı. Yani bunları yedek parça olarak bile kullanamazsın. Büyükşehir belediyesine çok büyük araç gereç lazım. Bunun için para lazım. Aynı şekilde vaktiyle il özel idarede çalışanların tazminatlarını, ikramiyelerini ödememişler. Sendikalar dava açtılar bu davaları da bize yüklediler. Köylerin tüzel kişiliğini kaldırdılar. Muhtar seçildi de muhtarın eskisi gibi görevi yok. Muhtar ne işi yapar bilinmiyor. Muhtarlıklarda ne hırsızlık olurdu ne yolsuzluk. Herkes birbirini tanırdı.

Köylülerimiz istiyorlar ama….

Köylülerimiz geliyor bana. Diyor ki; otobüs ver bize. Kasabaya gitmek için lazım. Haftada bir pazara gitmek için. 90 senedir neyle yapıyordun. Herkeste bir iki minübüs var. Yok diye şehirde ne olacaksa bizde de olacak diyorlar. Hayır biz otobüs istiyoruz.

Biz size otobüs veririz. Otobüsün masrafı var. Her gün şehre gelmezsin. Kanun böyle yazıyor diyor.

Çiftelerde kurduğu kooperatiflerin 30 tane aracı var. 30 tane işletmeci şoförler sahipleri bakıcıları da kişi ekmek sağlıyor. Siz otobüs gönderirsen onlar piyasadan çıkmak zorunda kalacaklar. Ulaşımda aksilik olacak.

Ancak bunu anti propaganda yapıyorlar. Tamam biz yapalım ama bize kaynak verin.

İlçeler devredilmeden önce İller Bankası'ndan ne kadar borç almışlarsa şimdi bizim paydan kesiyorlar. Yani gelir artmıyor gelir kaybımız oluyor.

Bize en yakın ilçe olduğu küçük bir şirin ilçe haline gelmesi için doğal kaynaklardan söz etmiştim. Örnek bir turizm beldesi yapılabilir. Nasıl yapacaksınız. Yasal mevzuat var.

Öylesine dertli olduğum için söylüyorum. İyi düşünmeniz için söylüyorum.

Bu yasa çıktıktan sonra sizlerle her buluşmamızda bu kanunun getirdiği zorluklardan bahsetmiştim. Ben yapamayacağım, yerine getirmeyeceğim sonra size bahaneler sürmek yerine doğruyu anlatacağım demiştim. Hizmet getirirken sıkıntılarımız olacaktır dedim.

Yeni yatırımlar için zaman gerekir demiştim. Yeniden yapılandırmanın sıkıntılarını çekiyoruz. Tüm sıkıntılara rağmen ilçelerin birikmiş sıkıntılarını çözmeye çalışıyorum.

Tüm sıkıntılara rağmen sessiz sedasız çözmeye başladık. Önemli alt yapılarının başlamaya başladım. Asbestli borularla kullanarak getirmişler. Asbest sulara karıştıkça kansere yol açar. Asbest içeren boruları tamamen değiştirdik. Çiftelere son 13 km içme suyu 5 kilometre kanalizasyon yaptık. Her şeye rağmen bunları yapıyoruz. Eskişehir merkezde yapmamız gereken hizmetleri buraya aktarıyoruz.

2 bin tonluk su deposunun ve yeni içme suyu arıtma tesisinin inşaatını başladık. Bu yılın sonuna kadar hizmete açacağız. Bu çok büyük alt yatırımlara karşın Çifteler’de yol yapım çalışmalarına devam ediyor. Bunlar yerin altında gözükmez.

Ben göz boyamak için proje yapmam. Bir tesis yapacaksam hizmet getireceksem yeterli ve kalıcı olmalı. Çünkü bizim ülke olarak belediye olarak çok paramız yok. Paralar ne kadar kesilecek olarak bilmiyorum. Beklediğimiz para miktarı 4,5 eksik geldi. İşçi memur maaşlarını ucu ucuna yetiştirmeye çalışıyoruz, tırmanılıyoruz. Ucuz işler 4-5 sene sonra kullanamaz hale gelecek projeler yapmadık.

Çifteler’de Büyükşehir belediyesi olarak temelini attığımız terminal hizmetleri yanı sıra ilçe itfaiye hizmet merkezi kırsal hizmet birimleri Büyükşehir Belediyesi koordinasyon merkezi ile yer alıyor. İlçelerimizde hiç sinema yok. Eşinizi alıp da götüreceğiz bir sinema yok. Kültür hayatı yok. Bu tesisinin içinde cep sineması var. Sahnede oda tiyatroları buraya gelip oyun sahneleyecek. Kültürel sanat ortamı yaratılacak. Bu küçük salonda seminerler küçük toplantılar, gösteriler yapabilir.

Sizden başka 12 ilçe 544 mahallemiz var. Hepsine hizmet götürmek zorundayız. Ben bu tesisin Çiftelere herkese hayırlı olmasını diliyorum.”

Editör: TE Bilişim