İlk köy enstitülerinden biri olan ve 1939 yılında kurulan Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü, bu enstitüde eğitim görmüş 28 öğretmenin anlatısı üzerinden kitaplaştırıldı. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından basımı gerçekleştirilen “Çifteler Köy Enstitüsü, Anılar- İzlenimler” adlı sözlü tarih çalışmasında; öğretmenlerin enstitüye gelişlerindeki ilk gün, enstitüdeki günlük yaşam, verilen eğitim, öğrencilerin yönetime katılımı ve öğretmenlik yılları soruldu. 

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Kemal Yakut’un editörlüğünde gerçekleştirilen ve anlatılar kadar fotoğraflar ve belgelerle de zenginleştirilen 300 sayfalık çalışmada, bir döneme ışık tutulurken, o döneme ilişkin tespitler birinci ağızdan kaleme alındı.

 

BİR DÖNEME IŞIK TUTUYOR

Kitapta anlatıları yer alan öğretmenler, Tepebaşı Belediyesi’nin düzenlediği kitap tanıtım toplantısında bir araya geldi. Burada konuşan Doç. Dr. Kemal Yakut, “Bu zamana kadar kapsamlı bir çalışma ne yazık ki yapılmamış. Biz, Çifteler Köy Enstitüsü’nden mezun olmuş öğretmenlerimizle yüz yüze görüşerek bu kitabı hazırladık. Bu kitap, ortak bir çalışmanın ürünüdür. Hiç kuşkusuz en büyük pay öğretmenlerimize ait. Özne onlardır” dedi. Köy Enstitüsü mezunlarından İlyas Küçükcan da, sözün uçtuğunu, yazının ise geleceğe kaldığını belirterek, “Bu sözlü tarih çalışması, bir köy enstitüsüne ve oradaki yaşama, verilen eğitime ışık tutuyor” diye konuştu. Tepebaşı Belediyesi Başkan yardımcısı Erdoğan Aydoğmuş, Eğit-Der şube eski Başkanı İbrahim Gerede ve Yeni Kuşak Köy Enstitüsü Derneği Başkanı Ayhan Türkseven, Muharrem Kubat da, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 74. Yıldönümünde gerçekleştirilen çalışmanın eğitim tarihine ışık tutacağını vurguladı.

 

 

 

 

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Yakut’un başkanlığında köy enstitüsü mezunu İlyas Küçükcan, Uzman Burcu Çalıkuşu Aykanat ve Turan Sina Şepitçi ile belediyenin basın yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğü çalışanları, Eğit- Der ve köy enstitüsü mezunlarının katılımıyla hazırlanan kitabın dağıtımı da gerçekleştirildi. Kitabın hazırlanmasına emeği geçenlere teşekkür belgesi verildi.

BELGESEL OLACAK

Bu sözlü tarih çalışmasında, öğretmenlerin o günlere ilişkin anlatıları fotoğraf ve kamera görüntüleriyle de kayda alındı. Anlatılar, Çifteler Köy Enstitüsü’nün bugün atıl durumdaki binası ve işlikler ile üretim yapılan tarlalarda gerçekleştirilen çekimler kurgulanıp belgesel haline dönüştürülecek.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim