KESK’e bağlı Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir, halkın emperyalist güçlere karşı verdiği ortak mücadele sonucunda  elde ettiği bağımsızlığın üzerine inşa edilen Cumhuriyet’in bu topraklarda meydana getirilmiş en ileri yönetim biçimini temsil ettiğini söyledi.
Cumhuriyet’i söylem ve şekilden ibaret görünlerin; toplumun örgütlü ve demokratik tepkisini tehdit olarak gördüğünü, sandığı ve seçimi tek gerçeklik olarak sunduğunu belirten Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir, “Demokrasiyi sadece sandıktan çıkacak sonuca bağlayanlar; seçme-seçilme hakkının elde edildiği toplumsal mücadeleler tarihini de iyi okumalıdırlar.  Cumhuriyet gerçek anlamda özümsenmiş olsaydı, topluma rağmen sayısız kanun bir gecede yasalaşmazdı. İşte bucumhuriyet söylemi,olsa olsa siyaset gereğidir.
Yine geçtiğimiz 14 yıl içinde net bir şekilde görülmüştür ki; “milli irade" vurgusu sadece toplumu kamplaştırmanın aracı haline gelmiş, "çoğulculuk" ilkesi yok sayılmıştır” dedi.
Türkiye’nin halen 12 Eylül ‘darbe anayası’ ile yönetilen ülke olduğunu belirten  Demir şunları söyledi:
“Bu sistem; özgür düşünebilmenin, vatandaşlık hak ve bilincine sahip olmanın önünde en büyük engeldir.
Cumhuriyet’in ilanının üzerinden 93 yıl geçmiş olmasına rağmen; en temel demokratik talepler ve tepkiler, iktidarın giderek artan baskısına maruz kalmaktadır. İyi bilinmelidir ki; demokrasisi eksik olan bir cumhuriyet, bu topluma yetemez.  Halkın ihtiyaç duyduğu, törensel ve sembolik kutlamalara sıkıştırılmayan gerçekten laik ve demokratik bir cumhuriyettir.
Halkın ihtiyaç duyduğu cumhuriyet; ayırım gözetmeksizin herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu, gelir dağılımında uçurumun olmadığı, işsizliğin, açlığın ve sefaletin değil; barışın, kardeşliğin ve mutluluğun kol gezdiği, örgütlü bir toplum üzerinden yükselmiş ve halkın tüm kesimlerinin sahip çıktığı bir cumhuriyettir.”
 
Editör: TE Bilişim