Eskişehir Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK) Yenisofça köyünde kamplı olarak muhtemel depremlere karşı arama ve kurtarma teknik cihazların kullanımı ile enkaz kurtarma ve arazide kayıp arama tatbikatı yaptı.

İki gün kampta kalan DAK gönüllüleri, arazide arama tatbikatı yanı sıra ağırlıklı olarak ’Deprem Eğitimi ve Tatbikatı’ yaptı. Enkaz altı arama ve kurtarma teknik cihazların kullanımını uygulayarak eğitim yapan gönüllüler, deprem tatbikatı gerçekleştirerek depreme de hazır olduklarını gösterdiler.

DAK Başkanı S. Ömer Canayakın, vatandaşları da deprem konusunda bir kez daha uyardı. Canayakın, “Eskişehir’in bir deprem bölgesi olduğunu unutmamamız gerekiyor. Ev alırken binanın jeolojik etüdü, binanın statiğini ve projeyi gözardı etmememiz gerekiyor. Ülkemizde yaşanmış büyük depremleri unutmamamız ve hazırlıklı olmamız lazım. Bölgede 6 üzeri bir depremin yaşanması halinde benzer yıkıntılarla karşılaşabiliriz.

Hafta sonu kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirdiklerini aktaran Canayakın, zamanın daraldığını ve önümüzdeki 10 yıl içinde yıkıcı bir deprem oranının yüzde 70’lere geleceğini belirtti. Depreme hazır olmak gerektiğini, fakat bu hazırlıkların tamamının kamu tarafından sağlanamayacağını da söyleyen Canayakın, ülkemizin bir deprem kuşağında olduğunu ve maalesef tüm fayların bilinmediğini sözlerine ekledi. Yapılan çalışmalarla yeni fay hatlarının bulunduğunu ve bu yüzden aslında ülkenin tamamının 1’inci derece riskli kabul ederek çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyleyen DAK Lideri, ekip olarak eğitimlerimize aralıksız devam edileceğini ifade etti.

Editör: TE Bilişim