Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi ÇASGEM ile Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliği ile Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi salonunda “Yeni Anayasa ve Çalışma Hayatı” adlı konferans gerçekleştirildi.
Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür vekili Hakkı Çiçek kısa konuşması ile konferans başladı.  Konferansı yöneten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Danışmanı ve aynı zamanda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlarından olan merhum Aydın Arat’ın oğlu olan Kürşat Arat özellikle çalışma hayatındaki yeni anayasa ile bir değerlendirme yaptı.
27 Mayıs ve 12 Eylül Anayasalarının tepeden inme anayasalar olduğıunu vurgulayan Arat, toplumsal mutabakatı sağlanarak yeni bir anayasa için çalışmalara başlanıldığını söyledi. Darbe hukukunun değiştirilmesi için çalışmalar yapıldığını bazı kanunların değiştirildiği ancak hala anayasanın içinde kalan kanunlar olduğunu vurgulayan Arat şunları söyledi:
“12 Eylül darbe anayasanın 36 yıl geçmesine rağmen yeni anayasa yapmak için çalışıyoruz. Anayasa’nın 49 maddesi çalışma hakkı ve ödevi  tanımlıyor.
Anayasalar toplumsal ihtiyaçları gidermek için oluşturuluyor. Düzenleyici anayasa ihtiyacı doğuyor. Sendikal hakları sanayi devrimi sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi Çalışma Hayatına baktığımızda bugün dijital devrimi var. Farklı çalışma hayata geçirilmesi gerekiyor. Avrupada bu dijital devrimi sonucunda esnek çalışma oluşturulmuş.
2010 yılından itibaren  gayri safi hasılatın yüzde 14’ü sosyal harcamalara gidiyor. 2010 yılı öncesi bu harcamalar yüzde 6-7 civarında idi. Çalışma hayatında ortaya çıkan değişiklikler yeni anayasa çalışmalarında tartışacağız.”
Daha sonra konferansa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 1. Hukuk müşaviri Prof. Dr. Faruk Bilir, Stratejik Düşünce Enstitüsü İç Politika Koordinatörü Dr. Murat Yılmaz ve çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin Yeni Anayasa ve Çalışma Hayatı ile ilgili düşüncelerini dile getirdiler.
Sendikalar, sivil toplu örgütleri temsilcileri, ilgili kamu yöneticilerinin katıldığı konferansta daha sonra konuşmacılar izleyicilerin sorularını yanıtladılar.
 
Editör: TE Bilişim