Ecemiz Sürücü Kursu Kurucuları Haydar Durmaz ve Ülker Özekinci yeni ehliyet kanunu ile ilgili EsGazete’ye önemli açıklamalarda bulundu.

2015 yılı içerisinde değişecek olan 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile birçok değişiklik olacağını belirten Haydar Durmaz, şu anki sistemde ehliyet sahibi olmak isteyen adayların çok zorlandığını, yeni yasa ile ehliyet almanın daha da zorlaşacağını ve uzunca bir süre uygulanacak olan stajyerlik zorunluluğunun getirileceğini belirtti.

ŞUANKİ SİSTEMDE ADAYLAR ÇOK ZORLANIYOR

Şuan uygulanan teorik ve uygulamalı sınav sisteminde sürücü adaylarının çok zorlandığını belirten Ülker Özekinci şunları söyledi: “29 Mayıs 2013 tarihinde değişen Motorlu Taşıt Sürücü Kursları yönetmeliğiyle birlikte özellikle direksiyon sınavları eski sisteme göre daha detaylı bir şekilde yapılmaktadır. Öyle ki 30 dakika boyunca araç kullanan sürücülerin sınavdan kalması için sinyal vermemesi veya direksiyon başına oturduğunda emniyet kemerini takmayı unutması sınavdan kalması için yeterli olacaktır. Yeni trafik kanunuyla birlikte bu sınavların bir kat daha zorlaşması beklenmektedir.”

STAJYER SÜRÜCÜ DÖNEMİ GELİYOR

Yeni yasa ile ilgili bilgi veren Ülker Özekinci şunları söyledi: “Bilindiği üzere 2918 Sayılı Trafik Yasası 2015 yılı içerisinde değişecektir. Kanunun değişmesiyle bazı kanun ve yönetmelikler güncellenecek, yeni yaptırımlar ve yükümlülüklerle birlikte ehliyet almak bir kat daha zorlaşacak ve maliyetli hale gelecektir. Stajyerlik bunlardan en dikkat çekici olandır.

Bunun yanı sıra yeni yasanın taslağına göre mevcut dokuz sınıf ehliyet çeşidi 18 çeşit ehliyete çıkacaktır. Ehliyet kartları modern bir şekil alacak çipli hale getirilerek vatandaşa ait tüm bilgileri barındıracak nitelikte olacaktır.”

ÜCRETTEN ÖNCE EĞİTİM

Kurslar arasında tercih faktörünün düşük ücretten önce kaliteli eğitim olması gerektiğini vurgulayan Haydar Durmaz şunları söyledi: “Bu şartlarda vatandaşın bir kursa kayıt yaptırırken ödeyeceği kurs ücretinden önce alacağı eğitimin kalitesini ve süresini çok iyi sorgulamalı, iyi bir eğitimin sadece sınav başarısı için değil her zaman gerekli olduğu unutulmamalıdır. İnanın eğitimsizliğin maliyeti çok daha ağır ödeniyor”

ESGAZETE OKUYUCULARINA ÖZEL İNDİRİM

Ehliyet alma döneminde sıkıntılı bir sürece girileceğini belirten Ülker Özekinci, hala sürücü adayı olmamış adayların bu yasaya tabii olmadan adaylık başvurularını yapmalarını önerdi.

Editör: TE Bilişim