Uluslararası Eskişehirli Sanayici İşadamları İdareciler ve Girişimciler Derneği (ESİDER) 2015 yılı ilk toplantısı yapıldı. 

25 Ocak Şişli MGA Holding Orhan ARAT toplantı salonunda yapılan İlk toplantıya yeni üyeler ve yeni yöneticiler katıldı. 

Başkanlığını Taner Büyükcan’ın yaptığı ESİDER yönetiminde, Büyükcan, Eskişehir için her türlü projede olduklarını söyledi.

İstanbul Altın Rafinesi ( İAR ) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Ülker –Gözde Finans Yönetim Kurulu üyesi Atilla Kurama, Aktif Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Köse, Bonfilet Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akkoyun, MGA Holding Genel Müdürü Orhan Arat, Karaca Deri Güven Karaca gibi güçlü isimlerin yanına KİAŞ Yönetiminden Selami Tütüncüoğlu, Uğur Erdurgut, Av. Rıdvan Yavaşcan, İsmail Eren, Sinema Yönetmeni Aydın Bağardı gibi yeni isimler katıldı. Genel Koordinatörlüğünü Oral Büyüksarı’nın yaptığı dernek 2015’te de önemli projelere imza atacaklarını söyledi.

AZICIK AŞIM AĞRISIZ BAŞIM YERİNE, ÇOK AŞIM DİK BAŞIM…

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Maltepe Üniversitesi Dekanı ve Yenişafak köşe yazarı Prof.Dr. Nazif Gürdoğan, “ Bir firmanın Eskişehir’de olması ve tanınması onu yerelde güçlü kılabilir.Ama Ulusal marka olması için İstanbul’da, Avrupa markası olması için Avrupa’da, Dünya markası olması için Amerika veya Rusya’da da şube ve satışının olması gerekir. Bizim ‘başka yerde şubemiz yoktur’ övünerek yazan esnafımızın dükkanının karşısına ulusal bir marka yer açıyor ve kuyruk oluyor. Veya ‘ satılan mal geri alınmaz’ yazarak da esnafımız sattığı mala kefil olmadığını söylüyor. Bunlar bizlerde kalmış yanlış uygulamalar. Bunun gibi Azıcık aşım ağrısız başım yerine, çok aşım dik başım demek gerekli” şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİR HOLDİNG YOL HARİTASI

Eskişehir’in 50 yıl önce Türkiye de örnek bir kent olduğunu dile getiren Büyükcan, “ Rahmetli Zeytinoğlu ile başlayan ve bir araya gelen işadamları ve hemşeriler o zamanlar için bir banka kurdu. İstanbul’da bir Eskişehir Yurdu ve Eskişehir Kulübünü kurdu. Bizler 50 yıl sonra bunları neden yapmayalım” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR’E BİR HOLDİNG KURULACAK

Eskişehir’e  holding kurulacağından da bahseden Taner Büyükcan, “Önce ESİNVEST olarak işadamları ortak şirket kurarak, Eskişehirli veya projeye inanan insanlarla yola çıkarak holding için adımlar atılacak. Bunun danışmanlığını Prof. Dr. Nazif Gürdoğan ve Türkiye’de finans ve yatırım konusunda söz sahibi Atila Kurama yapacak.  Eskişehir ve Eskişehirli firmalara fizible projelere imza atılacak” dedi.

ESKİŞEHİR SPOR’A HEP DESTEK TAM DESTEK

Toplantıya katılan Eskişehirsporlu üyeler Oral Büyüksarı, Orhan Barda, Yaşar Tamgül ve işadamları  iyi ve kötü günde Eskişehirspor’a katkıya hazır olduklarını dile getirdiler. Yapılan toplantıda öncelikle işadamları ve yönetim kurulu ile Eskişehirspor ile proje ve destek için bir araya gelineceği belirtildi. Mayıs ayında ise İstanbul’da büyük bir Eskişehir Yunus Emre Gecesi düzenlenip, bu gecedeki gelirlerin Eskişehirspor’a kalacağı söylendi. Finans konusunda ise işadamlarının mali danışmanlık ve katkı yapacağı belirtildi.

EYİT TOPLANTILARI YAPILACAK

İstanbul’da her ayın 26’sında Eskişehir Yüksek İstişare Kurulu toplantılarının da yapılacağından bahseden Büyükcan, “ESYİAD ve ESİDER’in ortak yapacağı bu kurulda Prof.Dr. Turan Ece, Prof. Dr Mücahit Öztürk , Prof. Dr. Sedefhan Oğuz, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, İsmail Hakkı Sağır, Prof. Dr. Nevres Koylan, Prof.Dr. Yener Yörük gibi  isimler yer alacak. Eskişehir konusunda beyin fırtınaları yapılacak” diye konuştu.

ETG ESKİŞEHİR TANITIM GRUBU ÖDÜLLERİ

2014 yılında Eskişehir’in adını en çok duyuran gazeteci, yazar, işadamı, spor adamı, firma, bürokrat ve sivil toplum örgütüne ödüller dağıtılacağının da konuşulduğu toplantıda, programa Beyazıt Öztürk’ün katılacağı, program tarihinin ise ilerleyen günlerde belli olacağı söylendi.

 ESİNVEST İLE ESKİŞEHİRDEN DÜNYAYA AÇILIM

Ocak ayında yapılan Orta Asya gezisinden sonra yurtdışında Eskişehir Çarşıları, ve AVM’lerin kurulacağını söyleyen Büyükcan, “ İlk olarak Kırgızistan Bişkek’te bir çarşı yapılacak. Avrasya A.Ş. yönetim Kurulu Başkanı Molla Şahbaz önderliğinde sadece Eskişehir markalarının olduğu markalarla yurtdışına açılınıcak. Rusya, Kazakistan ardından Kırgısiztan’ın da gümrük birliğine gireceği oluşumda fırsatlar değerlendirilecek. Yurtdışına açılmak isteyen firmalarımıza da bir imkan doğacak” dedi.

 ESİAD Başkanı ve TÜRKKONFED yönetim kurulu üyesi ODAK parfümeri sahibi Aydın Bandırma’da bu fikrin kendilerini de ilgilendirdiğini ve üyelerinin de bu işin içinde olmak isteyeceğini söyledi. İşadamı Molla Şahbaz bu konuda görüşmelerin devam ettiğini ve Mart ayında tekrar giderek AVM için yer bakılacağını, bu konuda Eskişehir için yeni açılım olacağını söyledi.

Genel Koordinatör Oral Büyüksarı ise, “ Eskişehir in sanatından, siyasetine, sporundan, ekonomisine tüm konularda duyarlı ve dertliyiz. Eskişehir’de olan iyi bir şey gurbette olan bizleri sevindirir, kötü olan bir şey bizi üzer. Eskişehir’de deprem olsa dünyanın neresinde olsa bizi sarsar. Bizde ilimize vefa olarak bu sivil oluşumlarla Eskişehirimizin dertleriyle dertlenip sevinçleriyle mutlu oluyoruz. İlimize bu beyin insanlarla ufuk olmaya destek olmaya çalışıyoruz. Eskişehir bayrağını dünyaya yaymaya çalışıyoruz" dedi.

Program kahvaltı sonrası sona erdi.

Editör: TE Bilişim