ESKİ'nin Mayıs ayı genel kurulu Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen başkanlığında gerçekleştirildi. Toplam 7 maddenin görüşüldüğü genel kurulda Sakaların talepleri dile getirildi, diğer yandan Plan ve Bütçe Komisyonuna 9 üye belirlendi. 
Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Kurul’unda gündeme alınan 6 maddeye AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Birsen’in Kalabak Suyu sakalarının taleplerinden oluşan ilave madde talebi ile devam edildi. 
 Genel Kurul’da sakaların taleplerini dile getiren ve görüşülmesini isteyen Mustafa Birsen şunları söyledi:
 “ESKİ Genel Müdürlüğümüzce 11.03.2013 tarihinde, Genel Kurul kararı ile yapılan değişiklik yapılan Kalabak suyu dağıtımı yönetmeliğinin, Kalabak Suyu dağıtımını yapan 140 sakacıyı mağdur ettiği, ekonomik olarak, finans kuruluşlarından kredi alamadıkları, yaşam koşulları ağırlaştığı ve ekonomik olarak yaşam koşullarının sürdürülebilir olmadığı gerekçeleri ile Kalabak Suyu dağıtım yönetmeliğinin bazı maddelerinin değişimini talep etmektedirler. Değişikliği talep edilen ilgili maddelerin gündeme alınmasını talep ediyoruz.
Kalabak Suyu dağıtım ve uygulama yönetmeliğinin 10. Maddesinde mevcut ve ihale edilecek saka hatların imtiyaz süreleri sözleşmesinin imzalanmasına müteakip 1 yıl yerine 3 yıl süreyle değiştirilmesini 11. Maddesinde yer alan saka imtiyaz bedelinin 1 yıl yerine 3 yıllık dönem olarak yeniden düzenlenmesini, 12. Maddesinde yer alan Saka devir ücretinin 1 yıllık yerine 3 yıllık imtiyaz bedeli olarak yeniden belirlenmesini, 14. Maddesinin sakalar gerekli yönetmelikte atfedilen sözleşmeden gerekse diğer mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini hukuka uygun olarak yerine getirdiği takdirde 11. Maddedeki usul ve esaslar belirtilen dağıtım imtiyaz bedelinin yeni sözleşme süresi için ilgili maddede kararlaştırılan esaslar dâhilinde ödedikleri takdirde akdedilen 3 yıllık süreler içinde kendiliğinden yenilenmiş sayılacaktır ibaresinin eklenmesini, yönetmelik maddelerinin yeniden düzenlemesi hakkında ESKİ Genel Kurulu gündem maddesine eklenmesini ve komisyona havale edilmesini talep ediyoruz.”
İlave gündem maddesinin gündeme alınmasının uygun olmayacağını dile getiren Başkan Büyükerşen, Sayıştay'ın suyun dağıtımını ihale ile yapılması yolunda, belediyeye ihtarda bulunduğunu belirterek,  "Bu geçen sene de ve evvelki senede aynı ikazlar yapılmış fakat atlamışız. Tekrar günü geçmiş ve yürürlüğe girmiş. Fakat bu seneki gelen yazılarda belirtilmek sureti ile bunun yasal olmadığı, bizden evvelki dönemlerden gelen bir uygulamadır bu sakalar hikayesi. İhaleye çıkarmamız gerektiği ihtar ediliyor. Dolayısı ile bu yaptığınızın hiçbir hükmü kalmadı. Çünkü onların sakalık meselesi bitiyor. Eskiden beri gelen uygulamalarla gündeme alınmış ancak mevcut yasalar gereği bunu sürdürmemiz söz konusu değil. Aynı şey Kömür Tevzi’de de vardı. Vilayet üzerinden devredip atıvermiş. O zaman da yapıyorduk, aynı şekilde yapıyorduk bunu ve yasaya uymak zorunda kaldık. Dolayısı ile bunda da yasaya uymak zorundayız. Bu önerdiğiniz hususların mecliste kabul edilmesi mümkün değil. Konuyu gündeme alacağım ama bilesiniz diye söylüyorum. Bunu neden getirdiğinizi anlıyorum ve biliyorum ama ne yazık ki Sayıştay’ın açık ilanları var. Bu hukuksuz bir konudur dikkatinizi şimdiden çekerim” şeklinde kouştu.
Plan ve Bütçe Komisyon üye seçiminde önerilen 9 üye oy birliği ile kabul edildi. Buna göre Plan ve Bütçe Komisyon üyeliklerine seçilen isimler şöyle oldu: 
“AK Parti’den Zeynep Akgün, Kadir Bozkurt, Faruk Güler, Hasan Kalın, Hamid Yüzügüllü, Rafet Demirtaş, CHP’den Abdülkadir Adar, Hüseyin Özdemir ve Ahmet İlker.”
Genel Kurulda görüşülen diğer maddeler komisyonlara havale edilirken ESKİ Genel Müdürlüğü 2016 yılı Faaliyet Raporu kifayeti müzakere ile daha sonra görüşülmek üzere ertelendi. Genel Kurul 29 Mayıs Pazartesi günü bir araya gelmek üzere son buldu.

Editör: TE Bilişim