ESKİ Genel Kurulu su zammına ilişkin maddede yaşanan tartışmalara sahne oldu.

ESKİ (Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü toplantı Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yokluğunda başkan vekili Ahmet Yapıcı başkanlığında toplandı.

YENİ SU TARİFESİNE İTİRAZ

Ak Partili Meclis Üyesi Mustafa Birsen, komisyonda görüşülen su tarifelerini düzenleyen maddeye itiraz etmek için önerge sundu. Birsen tarifelerle ilgili yeni önerilerde bulunarak; konutlarda, inşaatlarda ve köy statüsünden çıkarılarak mahalleye dönüştürülen alanlarda su birim fiyatında zam yapılmamasını istediklerini ifade etti. Bunun üzerine söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Kazım Kurt, yapılması istenen düzenlemenin getirilerini ve götürülerini ESKİ Genel Müdürü’nün açıklamasının konunun anlaşılabilmesi için gerekli olduğunu söyledi.

YATIRIMLAR İÇİN GELİR LAZIM

Sonrasında söz alan ESKİ Genel Müdür Vekili Osman Nuri Özcan, bir bürokrat olarak konuştuğunu dile getirdiği açıklamasında şunlar kaydetti: “ESKİ olarak gelir ve giderleri gözeterek yatırım programlarımızı yapıyoruz, yapılması planlanan yüzde 8’lik artışın temelinde enflasyon artışı var. Yatırımlar için gelire ihtiyaç var, yapılan artış ile elde edilen gelirler ile ihtiyaç duyulan bölgeler için projeler gerçekleştirilecek, buralara altyapı olarak geri dönecek bu artışlar. 10-12 milyon gibi bir mebladan söz ediyoruz. Bu olmazsa hizmetlerin ekonomik sebeplerle sekteye uğrayacağını bildirmek isterim.”

POPÜLİZM YAPILIYOR

Kazım Kurt ise gerçekçi bir bütçe yapılması gerektiğine dikkat çekerek AK Partili meclis üyelerinin popülizm yapmaması gerektiğini söyledi. Kurt, yüzde 9,7 enflasyondan söz edilirken suya zam yapılmaması savunmanın doğru olmadığını ifade eden Kurt, “AK Partili arkadaşlar, suya zam yaptırmadık, yoksulu seviyoruz deme lüksüne sahip değil” şeklinde konuştu. Kurt’tan sonra söz alan CHP’li Meclis Üyesi Jale Nur Süllü şunları söyledi: “Enflasyon oranına rağmen yüzde 8 zam yapılmış, oy birliği ile geçmiş bir rapor varken neye göre itiraz edildiğini öğrenmek istiyorum”

9 YILDIR HİZMET YOK

AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Önder “Bizimki asla popülizm değil, kamusal hizmette ticari kar düşünülemez. Geçen yıl ESKİ’den Büyükşehir’e aktarılan paraya kimsenin söz söylediği yok. ESKİ elindeki parayı kullanışlı kullanırsa 2015’i iyi geçirir” dedi. AK Partili Mustafa Birsen de şöyle konuştu: “ESKİ 55 milyon liralık bütçesini geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi’ne aktardı. ESKİ 9 yıldır hizmet bekleyen yerlere proje yapmamış ve kullanamadığı bütçeyi aktarmıştır. ESKi projelerini elindeki bütçe ile yapacak güçtedir”.

ZAM YOK

Daha sonra Başkan Vekili Ahmet Yapıcı komisyon raporunun tarifelerle ilgili değişiklik içeren önergeyi oyladı. Değişiklik AK Partili üyelerin evet oyu ile oy çokluğu ile geçti. Sonrasında oylanan komisyon raporu ise oy birliği ile kabul edildi ve 2015 yılında suya zam yapılmaması kararı çıktı.

 

 

Editör: TE Bilişim