Kasım ayı dönemi olağan ESKİ Genel Kurulu toplantılarının 2. Birleşimi Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda ESKİ’nin 2016 yılı Yatırım Programı, Performans Programı, 2016 yılı bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyon raporlarının yanı sıra Kalabak Suyu Dağıtım ve Uygulama Yönetmeliğine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporları görüşüldü.

KÖŞE YAZISI MECLİSE TAŞINDI

Toplantı öncesinde trafik sorununa ilişkin yazılmış olan bir köşe yazısının meclis üyelerinin masalarına konulmasını eleştiren AK Parti’li meclis üyesi Mustafa Birsen, bu davranışın gerekçesini Başkan Yılmaz Büyükerşen’e sordu. Büyükerşen de konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “ Önünüzde bulunan köşe yazısı şehirlerde yaşanan trafik sorununa ilişkin bir yazıdır. Ben hep söylerim gökten melek de inse trafik sorunu çözülmez. Çünkü trafik sıkışıklığı tüm kentlerde kaçınılmaz bir durumdur. Ve trafik sorunu, park ya da araçlardan kaynaklı değil, sürücülerin kurallara uymamasından kaynaklanmaktadır. Araç sürücüleri Eskişehir’de trafik sorununun çözülmesine izin vermez. Yazının özellikle de son kısmında davulun tam da ortasına vurmuş. Size dağıttırmamın sebebine gelince bilgi ve analiz açısından çok başarılı bir yazı. Trafik konusunda benim düşüncelerimi yansıtıyor. Ve size bu konuda şikâyet geldiğinde siz de buradaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.”

SUYA ZAM OYBİRLİĞİ İLE GEÇTİ

Toplantıda ESKİ’nin 2016 yılı Yatırım ve Performans raporları oy birliği ile kabul edilirken, ESKİ’nin 2016 yılı gelir bütçesinin 237 milyon 600 bin TL, gider bütçesinin ise 240 Milyon TL olduğu belirtildi. ESKİ’nin 2016 yılı bütçesi de oy birliği ile kabul edildi. Diğer taraftan toplantının en çok dikkat çeken 4. Maddesinde şebeke suyuna yapılan yüzde 6 oranındaki zam oldu.  AK Partili Mustafa Birsen AK Parti grubu olarak, geçen yıl şebeke suyuna zam yapılmaması, bazı ilçelere arıtma ve kanalizasyon yapımı için gelir ihtiyacının doğması ve ESKİ’nin başarılı bir yatırım ve performans programı yapmasından dolayı zamma karşı çıkmadıklarını ifade etti. 

İLÇELERDE KANALİZASYON YOK

Toplantı sonunda söz alan AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Arslan ilçelerdeki kanalizasyon sorunu ile ilgili şunları dile getirdi: “ Han Alpu ve Mahmudiye’de kanalizasyon yok. Bunların projeleri hazırlandı. Bizim ilçelerdeki bu sorunlarımızı çözülmesini istiyoruz. 2015 yılında programa alınmasına rağmen yapılmadı. 2016 yılında ise bu sorunun çözülmesini dile getiriyoruz. Kanalizasyon ve doğalgaz olmayan ilçelerde göç sorunu da yaşıyoruz.” Diğer taraftan yine AK Parti grubundan Sarıcakaya Seyitgazi ve Mihalgazi’de de özellikle de atık suların arıtılması konusunda da belediyemizden çalışma yapılması istendi. Konuyla ilgili ise Başkan Yılmaz Büyükerşen şu yanıtı verdi: “ Bazı yabancı bankalarla temas halindeyiz. Bunlardan bazıları Hazine kefaleti istiyor. Arıtma kanalizasyonu yapmak kadar kolay değil. Önce bir projenin olması gerekiyor. Hem proje bedelini hem de arıtma tesisinin kurulmasını sağlayacak krediyi verecek bir banka bulmamız lazım. Gerek Bakanlık gerek ise milletvekillerimiz bu konuda gerekli olan çalışmaları yapacaklar. İller Bankası’nda bulunan TİP Projeler her yere uymayabiliyor. Keşke İller Bankası verse de biz de ilçelerimizdeki bu beklentileri hemen hayata geçirebilsek. Tüm yolları deniyoruz. Ama ben dış krediyi daha çok önemsiyorum. Çünkü 5 yıl borcu ödemek zorunda kalmıyorsunuz ve kredi faizleri daha uygun oluyor. Ne lazım ise yapıyoruz merak etmeyin.”

Toplantının sonunda bir önceki ESKİ toplantısında Başkan Büyükerşen’e soru önergesi sunan Başkan Vekili Ahmet Yapıcı’ya Büyükerşen yazılı cevaplarını sundu.

 

Editör: TE Bilişim