Şair Fuzuli Caddesi’nde bulunan Aile Sağlık Merkezi boşaltılmaya başlandı. Bir çok bölümü Kıbrıs Caddesi Kızılay Binası altında bulunan Sağlık Merkezi’ne taşındı.

Binanın boşaltılmasından sonra yıkılmasından korkan vatandaş, “Bu binanın şehrin belleği açısından önemli. Bize gelen duyumlara göre burası Kentsel Dönüşüm Projesi içine alınarak yıkılacağı ve yerine bina yapılacağı konusunda. Buranın yıkılmasını istemiyoruz. Bu bina Eskişehir’in ilk Askerlik Şubesi binasıdır” dedi.

Eskişehir Sanat Derneği Başkanı Şahabettin Tosuner, bu binanın değerlendirilmesini isteyerek şunları söyledi:

“İlk askerlik şubesi binamız. 1. Dünya ve 2. Dünya savaşında asker sevkiyatı da buradan yapılmış. 1940'lı yıllara kadar burası Askerlik şubesi binası olarak kullanıldı, daha sonra Odunpazarı’nda bulanan Cumhuriyet Müzesi’ne taşındı daha sonra da şuan bulunan Askerlik Şubesi binasında hizmet vermeye başlamıştı. Babalarımızın, dedelerimizin bu binada hatıraları var. Anılarını anlatırlar. Yani bu bina şehir açısında tarihi ve bellek anlamda değerli. Binanın nasıl değerlendirileceğini bilmiyorum. Ama yıkılmasını istemem. Çünkü Avrupa ülkelerinde böylesine binalar hep korunur ve değerlendirilir. Bence bu bina müze olarak ve sanatsal etkinlikler açısından değerlendirilebilir.”

  Eskişehir’in hep 15-20 yılda bir ‘yap-yık’ anlayışı ile binaların yapıldığını bu süreç içinde de önemli binaların yok olduğunu ifade eden Tosuner, “Hatırlayalım, önce verimli toprakların üzerinde evler yaptılar. Sonra bahçeli tek katlı evler yaptı. Bunları yıktık, üç katlı yaptık, 15-20 yıl sonra bu üç katlı binayı bu kez 5-8 katlı bina yaptık. Şehir benliği böyle korunamaz. Şehir gelişir ama benliği, tarihi korunur” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim