Eskişehir Kristal İş Sendikası cam işçileri vardiya değişiminde fabrika önünde bir araya geldi. İşçilere Türk İş, DİSK, KESK, TMMOB, EBTO, Emek Partisi ve Vatan Partisi temsilcileri ve üyeleri de desteklerini açıkladılar.

Fabrika girişinde bir araya gelen Kristal İş Sendikası cam işçileri ile destek veren diğer sendika ve parti temsilcileri sloganlar atarak grev hakkının verilmesini istediler. Kristal İş Sendikası Şube Başkanı Erdal Akyazı ise kendilerine destek için gelen sendika yönetici, işçiler ve parti temsilcilerine seslenerek, “Hepinize bu onurlu direnişimize destek verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Ayın 24’ünde grev ertelememiz yapıldı, bu gev ertelemenin yasaya ve Anayasa’ya aykırı olduğunu biliyoruz. Mevcut şimdiki Anayasa Mahkemesi başkanı dahil 2015 yılında ‘grev hak ihlalidir’ diye kararı var. Onun için biz içeride Anayasa’dan gelen hakkımızı kullanıyoruz ve Anayasal hakkımız konusunda eğitim veriyoruz. Vardiyalarımızda kalıyoruz, bu mücadelemizi kazanana kadar da devam edecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Kılıç; “Adaletsiz yerde asayiş olmaz”

Türk İş Bölge Temsilcisi Necat Kılıç ise, demokrasi ile yönetilen hiçbir ülkede grevin ertelenmesi makul karşılanamayacağını vurgulayarak şunları söyledi:

“ Bizim Bakanlar Kurulu’nun ertelemesinin sebebi de hiç kimseye inandırıcı gelmiyor. Grev ertelemesini yasal, hukuki hiçbir tarafına sığdıramıyorum. Eğer bir ülkede adaleti iktidar sağlayamıyorsa, hükümet sağlayamıyorsa, adalet aramayı böyle zorlaştırıyorsa ve önüne engeller koyuyor ise marjinal grupları meşrulaştırır, meşhurlaştırır ve medet haline getirirsiniz. Asayişi daha da bozarsınız, sorumluluk sizde kalır. Kimseyi sorumlu tutamazsınız. Adaletsiz yerde asayiş olmaz, huzur olmaz. Eğer fabrikamız zarar ediyorsa, zor durumda ise fedakarlık yapalım. Ama Türkiye’nin ilk 5 kazanan fabrikalarının içine giren bir müessesede ücret ortalaması 2 bin TL. Bu ayıpta Paşabahçe’yi kuranlara, yönetenlere ayıp. İnsanlık onuruna ayıptır. Grevi ne kadar ertelerlerse ertelesinler, hak yerini buluncaya kadar, istedik vermedilerse mücadelemize devam edeceğiz. Kristal İşin kararı ne olursa sonuna kadar destekçisiyiz. Cam işçisinin emrindeyiz. Ne zaman isterseniz hazırız. Bu mücadeleyi başarı ile bitirmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum.”

Basın açıklamasına katılan diğer temsilciler de Kristal İş Sendikası cam işçilerinin destekçisi olacaklarını belirttiler. Daha sonra yaklaşık 600 kişilik işçi grubu vardiya başı yapmak üzere fabrikaya attıkları sloganlar eşliğinde girdiler.

Editör: TE Bilişim