24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle açıklama yapan CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer, “Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü için mücadele veren gazetecilerin tutuklandığı bir ülkede Gazeteciler ve Basın Bayramı kutlanamaz. Bizler 24 Temmuz’dan tutuklu gazetecilere özgürlük istiyoruz” dedi.

Çakırözer, mesajında yarın ilk duruşmalarına çıkacak olan tutuklu Cumhuriyet Gazetesi çalışanları için de özgürlük çağrısında bulunarak, tüm yurttaşları dayanışmaya davet etti.

Çakırözer mesajında şu ifadelere yer verdi;

“24 Temmuz basında sansürün kaldırılışının yıldönümü olması nedeniyle Türkiye’de Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak biliniyor. Ancak biz artık değil basın bayramını kutlamak, hatırlayamıyoruz bile. Çünkü her geçen yıl, bir önceki yıla oranla ülkemizde basın özgürlüğü ve medyanın en karanlık yılı olarak tarihe geçiyor..

Birçok gazeteci yaptığı haberlerden dolayı sansüre uğruyor, hedef gösteriliyor, soruşturmaya uğruyor, işlerinden atılıyor. İşsiz gazetecilerin sayısı çalışan gazetecilerin sayısının çok üzerindeyken, yurttaşların haber alma özgürlüğü için mücadele veren basın emekçilerimiz ceza evlerinde.

159 tutuklu gazeteci ile en fazla gazeteci hapseden ülkeler arasında ilk sıralara ulaştık. İçerideki gazetecilerin çoğu aylar geçmesine rağmen hala ne ile suçlandıklarını ve neden tutuklu yargılandıklarını bilmiyorlar. Böylesine karanlık bir ortamda bugün bizler ne sansürün kaldırılışından, ne basın özgürlüğünden ne de basın bayramından söz edebiliyoruz.

Ancak, basın özgürlüğünün, halkın haber alma özgürlüğü demokrasilerin, hukukun olmazsa olmaz koşulu olduğunu biliyoruz. Baskılara, sansüre, yasaklamalara, tutuklamalara ve cezalara hayır diyor, yarın ilk duruşmalarına çıkacak olan tutuklu Cumhuriyet Gazetesi çalışanları ve yazdıkları, düşündükleri için cezaevlerine konulan gazeteciler için özgürlük istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim