DİSK, KESK, TMMOB ve EBTO’nun düzenlediği ortak basın toplantıda Kristal İş Sendikası işçilerinin grev erteleme kararına tepki gösterildi.

Ortak açıklamayı DİSK Bölge temsilcisi Günay Ayaz okudu.  Ayaz,  açıklamada grev hakkının gasp edildiğini iddia ederken sayının grev yapamayan işçi sayısının 60 bine ulaştığını savundu.

‘Milli güvenliği bozma’ gerekçesi ile erteleme adı altında zaten sınırlı olan grev hakkının gasp edilmesi hükümet tarafından gelenek haline getirildiğini belirten Ayaz, “ 2003 ve 2004’te Lastik İş’in lastik ve kristal iş’in cam, 2005’te T. Maden İş’in maden, 2014’te kristal iş’in cam ve T. Maden İş’in maden işkollarında; Birleşik Metal İş’in 2015’te ve 2017’de metal işkolunda, sonrasında Banksis’in banka ve şimdi bir kez daha Kristal İş’in cam işkolundaki grevlerini engellemeye yönelik karar alındı. Böylece AKP döneminde ertelenen grev sayısı 12’ye ulaşırken grev hakkı gasp edilen işçi sayısı da 60 bine ulaştı. İşçi sınıfının grev hakkını tamamen ilga etmektedir” dedi.

 Her yasak için kullanılan bahaneleri keyfi ve soyut olduğunu öne süren Ayaz şunları söyledi:

“İşverenlerin sınırsız kar hırsı milli bir mesele değildir. Türkiye çalışma yaşamındaki güvenlik sorunu, işçilerin Anayasal haklarını kullanmaları ile değil kitlesel işçi ölümleriyle açığa çıkmaktadır. Geçtiğimiz yıl 1970 kişi çalışırken hayatını yitirmiştir. Grev yasaklarına hayır diyen cam işçisinin yanında olduğumuzu ve Kristal İş sendikası ile tam bir dayanışma içinde bulunduğumuzu belirtir, grev yasaklarına karşı işçilerin her türlü eylemlerini destekleyeceğimizi kamuoyuna ilan ederiz.”

Editör: TE Bilişim