24 Mayıs Çarşamba günü greve çıkmaya hazırlanan bin 294 cam işçisinin grev kararı Bakanlar Kurulu kararı ile ertelendi. Kristal-İş Sendikası tarafından toplu sözleşme sürecinde taleplerinin yerine gelmediği gerekçesi ile alınan grev kararı "milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü" gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi. Kristal İş Şube Başkanı Erdal Akyazı, bunun bir yasaklama olduğunu belirterek, “Bu mücadelemiz bitmeyecek. Bizi grev ertelemeleri ile yıldıramazlar” dedi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akyazı, şunları söyledi: “Bakanlar Kurulu tarafından milli güvenliği etkileyeceği gerekçesi ile cam işçisinin grevini erteledi. En üstteki mahkeme olan anayasa Mahkemesi grev ertelemesine hak ihlali demesine rağmen hükümetin bu kararını anlamıyoruz. Grev ertelemesinde biz eğer 60 gün içinde işveren ile anlaşamazsak artık sendika devreden çıkıyor. Yüksek hakem devreye giriyor ve sendika adına sözleşme imzalıyor. Süreç tamamen bizim dışımızda işliyor. 60. gün sonunda bizim elimizden sözleşmemiz alınacak. Madem grev yok, biz hakkımızı nasıl arayacağız? O zaman sendikaların anahtarlarını verelim, grevsiz toplu iş sözleşmensin nasıl yapılacağını bize öğretsinler. Bu mücadelemiz bitmeyecek. Bizi grev ertelemeleri ile yıldıramazlar.”
“CAM İŞÇİSİNİN YANINDAYIZ”
Cam işçisinin yanında olduklarını belirten Türk İş İl Temsilcisi Necat Kılıç, “Sendikamızın afaki bir talebi yok. Kanunlara uyarak temsil ettiği insanları mutlu etmek için elinden gelen gayreti gösteren bir sendika. Büyük kârlar eden firmalarda işçi yarattığı artı değerden bir kuruş istifade edemiyor. Bakanlar Kurulu hiç de makul olmayan bir karar vermiştir. Bu karar yeniden gözden geçirilmelidir. Kristal İş Sendikamızın bu süreçte her zaman arkasındayız. Sonuna kadar direneceğiz” diye konuştu.
ÇAKIRÖZER: BU YANLIŞ YOLDAN DÖNÜLMELİ
Cam işçilerine destek için sendikayı ziyaret eden CHP Milletvekili Utku Çakırözer de karara tepki göstererek, “Bu yanlıştan dönülmeli” dedi. “Bu son derece yanlış bir karar” diyen Çakırözer, “Bunun adına erteleme deniyor ama bu aslında bir yasaklamadır. Burada işçi ile işveren arasında müzakere sürerken bu erteleme kararı alınmasının demokrasiye darbe olduğunu düşünüyorum. Bu işçinin en demokratik hakkıdır. Greve daha 2 gün vardır. Bu 48 saat içinde birçok gelişme olabilir, anlaşma da sağlanabilirdi. Bu erteleme ve yasak kararı bunun önünü kesti. Bu karar uzlaşmanın da önü kesildi” ifadelerini kullandı.
 Anayasa Mahkemesi tarafından grev ertelemeleri ile ilgili alınan kararı hatırlatan Çakırözer, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Daha önce benzer erteleme kararları alınmış, danıştaya gitmişler. Ardından Anayasa Mahkemesine gitmişler ve Anayasa Mahkemesi grev ertelemesini hak ihlali olarak görmüş. Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst mahkemesi bunu yapamazsın derken, bu karar yokmuş gibi yeni bir erteleme kararı hukukun üstünlüğü ilkesi ile uyuşmamaktadır. Hukuku çiğnemektedir. Hükümetin bu yanlış yoldan bir an önce dönmelerini bekliyoruz.”
 

 

Editör: TE Bilişim