TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir şubesi tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.

Kurultayın açılış konuşmasını yapan Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal kurultay ile; ulusal havacılık ve uzay sanayinin gelişimi için izlenecek yol haritasının ülkenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlenmesi ve bu konuda yapılacak yatırımların neler olması gerektiği ile oluşturulacak sanayi ve eğitim politikalarının planlanması ve yönlendirilmesi konularının tartışılmasının amaçlandığını kaydetti. Başkan Ünal kurultayda bu kapsamda ele alınacak konuları şöyle aktardı: “Kurultayda havacılık endüstrisindeki yatırımların maliyet etkinlik değerlendirmeleri, özgün hava aracı ve hava sistemi geliştirme çalışmaları, uçak, havacılık ve uzay mühendisliği eğitimi, hava aracı bakım onarın yenileştirme (BOY) faaliyetleri ve havacılık sektöründe çalışma yaşamı konuları ele alınacaktır.”

HAVACILIK VE UZAY SANAYİNİN GELİŞİMİ İÇİN AR-GE ZORUNLU

Uçak, havacılık ve uzay mühendisliği eğitiminde önemli sorunlar yaşanmaya başlandığını dil getiren Ünal, mühendislik eğitiminin planlanmasında ve yapılandırılmasında Makina Mühendisleri Odası’nın mutlaka yer alması ve sektördeki kurumların görüşü alınması gerektiğini belirtti. Havacılık ve uzay sanayinin gelişimi için (Araştırma Geliştirme) Ar-Ge’nin zorunlu olduğunu kaydeden Başkan Hakan Ünal, “Bu alanda yürütülen çalışmalar ayrıca birçok sanayi dalına veri teşkil etmekte ve o dallarda itici güç yaratmaktadır. Sektörün gelişmesi Ar-Ge çalışmalarına verilen önemle birebir bağlantılıdır” dedi. Bunun yanı sıra ülkedeki sanayi ve teknoloji ortamında adı çok fazla anılmayan, çok fazla sorgulanmayan bir başka önemli konunun da Uygulama Geliştirme Merkezleri ve Uygulama Geliştirme Çalışmaları olduğuna dikkat çeken Ünal, “Bu konu dünyanın en önemli uzay araştırma merkezlerinde tecrübe kazanmış uzmanlarımız tarafından da yine bu kurultaylarda dile getirilmiştir. Uygulama geliştirme merkezlerimiz olmadan havacılık ve uzay teknolojilerinde somut adımlar atılması mümkün değildir” diye konuştu.

“HAVACILIK KISA YOLDAN RANT GETİREBİLECEK,

YOLCU TAŞIMACILIĞINA İNDİRGENEREK GELİŞEMEZ”

Havacılık ve Uzay sanayisinin gelişmesi için ayrılan ülke kaynaklarının ister askeri, ister sivil amaçlı olsun verimli kullanılması gerektiğini vurgulayan Başkan Hakan Ünal şöyle konuştu: “Kurumlar arası eşgüdüm sağlanmalı, değişik kurumların benzer alanlarda gereksiz yatırımlar yapması ve faaliyet göstermesi engellenmelidir. Havacılık ve uzay sanayiimiz ulusal ölçekli kapsamlı bir strateji ile geliştirilmelidir. Havacılık sektörünün kısa yoldan rant getirebilecek, yolcu taşımacılığına indirgenmiş bir bakış açısıyla gelişimi mümkün değildir.  Teknoloji ve sanayinin kalbinde temel bilimler, mühendislik, Araştırma Geliştirme ve Uygulama Geliştirme bulunmaktadır. Bu noktaları birer birer planlamadan, stratejik hedefler ve işbirlikleri inşa etmeden yapacağınız devasa hava alanları sadece dev bir inşaat projesi olacak, bilinçsizce katlettiğiniz ormanlarımız, derelerimiz ve göllerimiz sadece birilerinin yanına rant kapısı olarak kalacaktır.”

BAKIM MERKEZLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPABİLİRİZ

Bununla birlikte özellikle Eskişehir açısından da önemli bir fırsat olabilecek, kentte oluşan bilgi birikimi, yetişmiş teknik eleman ve makina parkı potansiyelinin değerlendirilmesinde önemli fırsatlardan birinin de Bakım Merkezleri konusu olduğunu aktaran Başkan Hakan Ünal, “Kentimiz bölgesel olarak geniş bir alana hizmet sunabilecek bakım merkezlerinden bir tanesine ev sahipliği yapabilecek düzeyde bir potansiyele sahiptir” şeklinde konuştu.

SORUNLARIN HABERCİSİ

Daha sonra söz alan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, 1954 yılında kurulan odanın üye sayısının 94 bin 754 ‘e ulaştığını, Odaya kayıtlı Uçak havacılık uzay mühendislerinin sayılarının da 893 olduğunu aktardı. Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği eğitiminde önemli sorunlar yaşandığına ifade eden Genel Başkan bu eğitimlerin birkaç yıla kadar sadece ODTÜ ve İTÜ’de verildiğini ancak son yıllarda açılan ve her anlamda eksiklikleriyle dikkat çeken bölümlerdeki artışın geleceğe yönelik sorunların habercisi olduğunu söyledi.

ULUSLARARASI SERMEYENİN GÖZÜ THY’DE

THY’nin hisselerinin yüzde 50’sinden fazlasının borsada ağırlıklı olarak yabancılara satıldığı ve kurumun özelleştirildiğini anlatan Genel Başkan Çakar, şunları kaydetti: “Özel şirket olduğu için kamu denetimi yapılamayan THY denetimsiz bir şirket haline gelmiştir, THY Sayıştay ve TBMM denetimi yapılmaksızın her türlü harcamayı yapabilmektedir. Her gün büyüyerek, gelişen hava yolu taşımacılığı pazarı uluslar arası sermayenin iştahını kabartmaktadır, Uluslar arası sermaye şimdi zaten çoğunluk hissesi özelleştirilmiş THY’nin işine ve kendisine göz dikmiş, ele geçirmek için fırsat kollamaktadır. Bu noktada önemle belirtmek isteriz ki, havayolu taşımacılığımızda ve bakım hizmetlerinde kamunun etkinliğinin artırılması, havayolu ulaşımının ucuzlatılması, yabancı pilot çalıştırılmasına son verilmesi, THY’nin tekrar ulusal havayolu şirketimiz haline gelmesi, özelleştirmeci anlayışlara son verilmesi ve sendikal örgütlenmelere düşmanlık yapılmaması gerek çözüm alanıdır.”

YURTDIŞINDAKİ YETİŞMİŞ MÜHENDİSLERİ TÜRKİYE’YE GETİRTELİM

Son olarak konuşan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir’de havacılığı geliştirmek için havacılık kümelenmesini kurduklarını anlatarak kentler ve mühendislik ilişkisinin yumurta ve tavuk ilişkisi kadar birbirinden ayrılamaza olduğunu ifade etti. ESO Başkanı Özaydemir, Eskişehir’de bu alanda nasıl çalışmalar yapılabilir sorusuna yanıt aradıklarını, havacılık sektörünün büyük sermaye gerektiren bir alan olduğunu ve bu anlamda yerel kaynaklarla gelişim sağlanmasının olanaklı olmağını söyledi. Başka ülkelerden örnekler veren Özaydemir, şunları söyledi: “Yetiştirdiğimiz eğitimli kişiler, dışarıda çalışsalar dahi tekrar Türkiye’ye getirilmeli. Tecrübelerimizi Türkiye içindeki sanayi yapısında geliştiremeyiz, dışarıya adam göndererek bunu yapabiliriz, adam yetiştirelim, çalıştıralım yabancı sermayedar getirip bu sektörü geliştirelim. Öncelik yetişmiş insan kalitesidir, mühendislerimizi üst düzeye çıkarmamız gerekiyor, NASA’da ve Amerika’daki büyük şirketlerde çok sayıda Türk mühendis var, onları geri kazanalım.”

Kurultayda daha sonra Prof. Dr. Hüsnü Arsev Eraslan Sayısal Uçuş Ynetim Bilgisayarı: Geereken Ulusal Yetenekler başlıklı açılış sunumunu paylaştı.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜL

Açılış konuşmalarının ardından Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Eskişehir ve Havacılık konulu resim ve afiş yarışmasında ilk 3’e girenlere ödülleri verildi. Afis yarışmasında birinci Atatürk Güzel Sanatlar Lisesi’nden Sıla Sert, ikinci aynı okuldan Gamze Zorlu, üçüncü ise; Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nden Zülal Bakır oldu. Resim dalında ise, birinci Fahri Günay Ortaokulu’ndan Suat Çiftçi, ikinci Ali Fuat CEbesoy Ortaokulu’ndan Mehmet Aktepe ve üçüncü de Murat Atılgan Ortaokulu’ndan Desen Hasra oldu.

Kurultay 23 Mayıs Cumartesi günü de çeşitli oturumlar, bildirimlerin sunulması, forum ve atölye çalışmaları ile devam edecek.











Editör: TE Bilişim