Kaynak: Manşet Gazetesi

Haber: Tuğba Koçal

Havacılık Parkı yenilenen misyonu ile açıldı. Havacılık Parkı bundan sonra yeni misyonuna uygun olarak ziyaretçilerini karşılayacak ve bundan sonra sadece uçakların yer aldığı bir müze olmaktan çıkacak. Havacılık Parkı artık çocuk ve gençlere havacılık eğitimlerinin verildiği, deneylerin yapıldığı bir eğitim merkezi olarak hizmet verecek.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Havacılık Parkında gerçekleşen değişimler hakkında bilgi verdi. Yenileme çalışmaları hakkında detaylı bilgi veren Gündoğan, “Biz Havacılık Parkı’nın sadece eski uçakların gezilip görüldüğü bir yer olmasını istemiyoruz. Eskişehir’in bir havacılık kenti olması, üniversitemizin bir havacılık üniversitesi olması nedeniyle burasının bir eğitim yuvası olmasını arzuluyoruz. Bu amaçla son 2 yıldır burada çok ciddi çalışmalar yaptık. Havacılık Parkımızın alt yapısı yeniledik, uçaklarımızın bakımını yaptık. Bunun yanında eğitim faaliyetlerimizi sürdürebilmek amacıyla hangarı yenileyerek bu amaçla kullanıma hazırladık” dedi. 

HAVACILIK SEVGİSİ AŞILAYACAK

Gündoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bizim buradaki temel politikamız özellikle Eskişehir’deki çocuklarımıza ve gençlerimize havacılık sevgisini aşılamak, onları bilimsel anlamda yönlendirmek ve birtakım deneylerle onların havacılık ile ilgili meraklarını ortaya çıkarmak. Tabii ki bu süreçte Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ndeki öğrencilerimizi de burada eğitim alacak çocuklarımızla buluşturarak bir şekilde bir sinerji oluşturmak da temel hedeflerimiz arasında. Çocuklar buradaki eğitimlerde uçakların nasıl uçtuğu, nasıl havada kaldığını öğrenecek. Bundan sonra da Milli Eğitim Müdürlüğümüz aracılığı ile okullarımızdan öğrencilerimizi kabul edip, onlara bu hangarda çeşitli deneyler yaptırılacak. Onların deneyerek görerek öğrenmeleri sağlanacak. Bu parkı bize emanet eden Garnizon Komutanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Devir gerekçesi burasının eğitim amaçlı kullanılmasıydı. Amacına uygun bir şekilde bu parkı kullanacağız. Bir havacılık üniversitesi, bir havacılık şehri olarak çocuklarımıza, gençlerimize havacılık sevgisini ve eğitimini vermeyi misyon edindik.”

BUGÜNÜN ÇOCUKLARI PİLOT OLACAK

Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Havacılık Parkı Müdürü Doç. Dr. Ender Gerede Havacılık Parkı’nın yenilenen misyonunu anlattı. Havacılık Parkı’nın hedefinin havacılık konusunda meraklı ve bilgili nesiller yetiştirmek olduğunu belirten Gerede, “Havacılık Parkı’nı daha ilgi çekici ve dinamik bir hale getirmek, geliştirmek ve bir havacılık kenti olan Eskişehir’e yakışır bir hale getirmek için çalışmaya başladık. Bu çalışmalar doğrultusunda ilk olarak kendimize bir misyon belirlemek için istedik. Böylece öncelikle havacılığı geliştirecek ve bilim iletişimini içeren bir misyonla çalışmalarımızı oluşturmaya başladık. Biz bu çalışmaların yanında ayrıca çocuklarımıza ilham olsun diye hava aracı ve nesnelerini sergilemek, havacılık mirasımızın öncülerini tanıtıp onurlandırmak istedik” diye konuştu.

Bu konuda yaptıkları çalışmalar hakkında da konuşan Gerede, şunları söyledi: “Sivil toplum kuruluşlarından, derneklerden, hocalardan, öğrencilerden fikir topladık. Bu fikirleri değerlendirip, önceliklendirdik, projelendirip, finansman sağladık. Uçak koleksiyonumuzu zenginleştirmek gerektiğini hissettik ve ayrıca bilim iletişiminin de etkisini artırmak için çalışmalar yaptık. Sergilediğimiz uçakların yanında çocuklara bilim iletişimi sağlamayı da hedefleyen Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı, çocukları düşündürerek, meraklandırarak, şaşırtarak ve eğlendirerek havacılıkla ilgili bilgiler sunmak istiyor. Bu kapsamda bugünün çocuklarından yeni pilotlar, mühendisler, girişimciler çıkar mı sorusuna cevap arıyor. Kent ve ülke insanlarına havacılık sevgisini aşılamak, havacılıkla ilgili alanlarda bilgi birikimlerini artırmak ve havacılığın gelişimine destek olmalarını sağlamayı amaçladık. Bunun için havacılığa ilişkin konularda eğitsel programlar geliştirip bilim iletişimi gerçekleştirmeyi hedefledik. Ayrıca havacılığın gelişmesine katkı sağlayan, tarihi değeri olan ve havacılık mirasına ait hava aracı, nesne ve bilgileri sergilemeyi hedefledik. Ülkemiz ve dünya havacılık mirasının öncülerini tanıtıp onurlandırmayı da amaç edindik.”

Havacılık Parkı hakkında:

Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven’in girişimleri ile 16 Aralık 1997 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 1. HİBM Komutanlığı, Anadolu Üniversitesi, TUSAŞ, Alp Havacılık ve ETİ gibi kuruluşların desteği ile İl Çevre Koruma Vakfı tarafından açıldı. Havacılık Parkı, 1 Şubat 2006 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığına devredildi. 22 Eylül 2011 tarihinde ise park, Anadolu Üniversitesine devredildi. Havacılık Parkı 39 bin metrekare alanda buluyor. Parkın Tepebaşı ait kısmı 10 yıllığına Anadolu Üniversitesine devredildi. Parkın Tepebaşı Belediyesi’ne ait olan arazisi 10 yıllığına Anadolu Üniversitesine tahsis devredildi. Parktaki hava araçları da 1. Hava Kuvveti Komutanlığı ile yapılan bir protokolle Anadolu Üniversitesine devredildi. 

HAVA MÜZESİNDE NELER YAPILDI?

Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı’nın koleksiyonundaki F5 Uçağı dünyaca ünlü Türk Yıldızları Akrobasi ekibinin kullandığı paterne boyandı. Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı, hem koleksiyonundaki uçağın bakımını yapmak hem parkı çok daha ilgi çekici hale getirmek, hem de Türk Yıldızları hayranlarını akrotim uçağı ile buluşturabilmek amacıyla koleksiyonundaki F5 uçağını akrotim boya paternine boyadı. Uçak yeni hali ile daha dikkat çekici hale geldi.

Dünyanın önemli şehirlerinde kaldırımlara yaptığı üç boyutlu resimleriyle bilinen dünyaca ünlü 3D resim sanatçısı ressam Alex Maksiov, Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkında VECİHİ XIV’ün uçuşun 3 boyutlu bir sokak resmi çizdi. Ziyaretçiler, Hava Müzesi zeminine çizilen 3 boyutlu resmin üzerinde fotoğraf çekilebiliyor.

1997 yılından buyana Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkında sergilenen ve restore edilecek olan RF-84F uçağı, semalarımızda, 1950’li ve 60’lı yıllarda, o yılların bir sembolü olan, boyasız ve parlak metal gövdeleri ile uçmuştur. Yurt dışında bu döneme ait birçok uçak, asıllarına uygun şekilde parlatılarak sergilenmektedir. Bu şekilde bir restorasyon ise ülkemizde şimdiye kadar hiç yapılmamıştır ve bu döneme ait uçakların hepsi boyanmış şekilde sergilenmektedir. Dolayısıyla bu proje ülkemizde bir ilk olmuştur. Proje kapsamında döneminin en güzel ve estetik uçaklarından biri olan RF-84F uçağı seçilmiş, proje geçmişte uçtuğu, göz kamaştırıcı ve büyüleyici güzelliğini tekrar kazandırmış, bir anlamda geçmişe gidip, uçağı zaman tüneli ile günümüze, tamamen orijinal hali ile getirmeyi başarmıştır.

Editör: TE Bilişim