Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Frig uygarlığının gün yüzüne çıkmasına önemli katkılar sağlamış olan Hollandalı Arkeolog Emilie Haspels’in Yazılıkaya Mahallesi’ndeki evinin restore edileceğini belirtti.
Bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve çeşitli programlara katılmak üzere Eskişehir’e gelen Hollanda Büyükelçisi Cornelis Van Rij, ilk olarak Vali Azmi Çelik’i makamında ziyaret etti. İki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağları daha ileriye taşıması adına yapılan çalışmalara değinen Vali Çelik, nazik ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Büyükelçi Rij’i Eskişehir’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını aktaran Vali Çelik, ulaşım yönünden kavşak noktasında olan Eskişehir’in her alanda geliştiğini söyledi.
Özellikle ilimizin sahip olduğu kültürel değerlerin önemine dikkat çeken Vali Çelik, 1930-1960 yılları arasında Frig uygarlığının gün yüzüne çıkmasına önemli katkılar sağlamış olan Hollandalı arkeolog Emilie Haspels’in Yazılıkaya Mahallesi’ndeki evinin restore edileceğini kaydetti. Yakında Frig Vadisi’nde başlayacak olan balon uçuşlarına Büyükelçi Rij’i davet eden Vali Çelik, “Eskişehir, birçok kültürel zenginliği bünyesinde barındıran huzurlu bir şehir. Ülkemizin ve dünyanın farklı coğrafyalarından gelen insanlarımız burada kardeşçe yaşıyor. İki üniversitesiyle toplumsal yaşama ve eğitim kalitesinin artmasına büyük katkı sunan Eskişehir, dinamik yaşantısı ile insanların sosyal yaşamlarını huzur içinde geçirmesini sağlıyor. Yüksek sanayi potansiyeli, kaliteli eğitim kurumları ve farklı kültürel zenginliği bulunan Eskişehir’de insanlar kardeşçe yaşamlarını sürdürüyor” dedi.
Eskişehir’in tarihi ve kültürel zenginliklerini tüm dünyaya tanıtmak istediklerini aktaran Vali Çelik, bu anlamda iki ülke arasındaki birlikteliğin önemine vurgu yaptı. İlimizin sahip olduğu avantajları en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini dile getiren Vali Çelik, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda daha çok artmasını diledi.
Özellikle Frig Vadisi’nin tarihi dokusuyla yerli ve yabacı turistlerin ilgisini çekeceğini bildiren Vali Çelik, bu konuda yapılan çalışmaları Büyükelçi Rij’e anlattı.
Yaklaşık bir yıldır Türkiye’de görev yaptığını söyleyen Büyükelçi Rij de, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını belirtti. Geçmişten gelen bu ilişkilerin 400 yıldır sürdüğünü aktaran Büyükelçi Rij, Eskişehir’de yaşanan ekonomik büyümenin ilgilerini çektiğini ifade etti. Ekonomik büyümede ulaşımın çok büyük etkisi olduğunu söyleyen Büyükelçi Rij, “Ticari ve kültürel ilişkilerimizi daha çok geliştirmek ve Eskişehir’i yakından tanımak için buraya geldik. Türkiye’de birçok ili görmek istiyorum. Eskişehir’de görmek için heyecan duyduğum iller arasında. Bizim, Türkiye ile olan dostluğumuz çok eskilere dayanıyor. Eskişehir, sanayisi, eğitim düzeyi, turizm potansiyeli ve kültürel zenginliği geniş bir şehir. Her alanda geliştireceğimiz işbirliği ilişkilerimizin daha çok artmasına katkı sunacaktır” diye konuştu.
Frigya Vadisi’ni yakından bildiklerini ve en kısa zamanda görmek istediğini belirten Büyükelçi Rij, “Yapacağımız işbirliği ile Frig bölgesini hareketlendirir, Eskişehir’in turizmine katkı sunabiliriz. Tarihi ve kültürel değerlere bizlerde çok önem veriyoruz. Bugün ayrıca Hollandalı fotoğraf sanatçılarının Eskişehir’i fotoğrafladığı serginin açılışına katılacağız” şeklinde konuştu.
Gösterilen misafirperverlikten dolayı Vali Çelik’e teşekkür eden Büyükelçi Rij, ziyaretin sonunda günün anısına Valilik Şeref Defterini imzaladı.
Editör: TE Bilişim