8 Ekim 2015 tarihinde Osmangazi Üniversitesi F-5 Konferans salonunda "Karabağ ve Azerbaycan'ın Tarihi Toprakları" Paneli gerçekleşti.

Eskişehir Azerbaycanlılar Derneğinin Bakü'de faaliyet gösteren kardeş Derneği, Savaş Gazisi Kadınları Sosyal Yardım ve İçtimai Birliğiyle ortaklaşa düzenlediği tarihi Panel, Terör Şehitleri başta olmak üzere tüm Türk Dünyası Şehitlerine bir dakikalık saygı duruşu, ardından Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Marşı ve Azerbaycan Devlet Himni okunarak başladı. Açılış konuşması yapan Eskişehir Vali yardımcısı Hamdi Bilge Aktaş Azerbaycan'ın tarihi toprağı olan Karabağ'ın elbet bir gün işgalden kurtulacağını söyledi ve tüm katılımcıları selamladı. Daha sonra kürsüye çıkan Savaş Gazisi Kadınları Sosyal Yardım ve İçtimai Birliği İstanbul temsilcisi, Araştırmacı Tarihçi, Karabağ savaşı köçkünü Zülfiye Hanım Akdağ; "1991 yılında Türkiye'ye gelen ilk 50 öğrenciden birisi olduğunu, Türkiye'de öğrenim gördüğü sürede köyleri Gülablı'nın ermenilerce işgal edildiğini ve halen hayallerinde köyünü yaşattığını, elbet bir gün geri dönmeyi beklediğini" söyledi. 

Panelde ilk olarak konuşan Eskişehir Azerbaycanlılar  Derneği 2. Başkanı Sirac Yaguboğlu; "Azerbaycan'ın tarihi toprakları en büyük sınırlarına Safeviler Devleti döneminde ulaştı. 1700'lü yıllardan itibaren toprak kaybına başlayan Azerbaycan özellikle 1813 (Gülüstan)  ve 1828 (Türkmençay) anlaşmalarıyla Araz nehri boyunca Kuzey ve Güney diye ikiye ayrıldı. Daha sonra Çar  Rusya'sı tarafından Azerbaycan'ın tarihi toprakları olan İrevan Hanlığı ve Karabağ Hanlığına ermeniler yerleştirilmeye başlandı. 1918'de Bolşevik Rusya'sının desteğini alan ermeniler tarihi İrevan Hanlığı topraklarında ermenistan cumhuriyetini kurdular. 1920'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin Sovyet Rusya'sı tarafından işgal edilmesiyle halkların eşit şartlarda yaşanması gözetilerek tarihi Göyçe ve Zengezur Mahalları ermenistana bağlandı. 2. Dünya Savaşı sonrası Türkiye Cumhuriyetiyle Türk Dünyasının arasına tampon bölge oluşturmak isteyen Sovyet Rusya'sı 1948-1951 yılları arası şimdiki ermenistan cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan Azerbaycan Türklerini Azerbaycan'ın iç bölgelerine sürdü. Ermenilerin toprak iddiası bitmek bilmedi ve en son 1988 yılında Azerbaycan'ın tarihi toprakları olan Karabağ bölgesinin Azerbaycan'dan koparılarak ermenistan'a bağlanmasını istediler" diye konuştu.

Savaş Gazisi Kadınları Sosyal Yardım ve İçtimai Birliği Başkanı Rada Abbas yaptığı konuşmada; "Hristiyan ermeni tayfalarının Çar Rusya'sı döneminde Kafkasya'ya hakim olmak için planlı bir şekilde yerleştirildi. Özellikle Karabağ'ın işgali süresinde 1992'de Karadağlı ve Hocalı Soykırımları Rusya ve birçok ülkenin desteğini alan ermeni birlikleri tarafından eşi benzeri görülmemiş bir vahşettir. Ne yazık ki Azerbaycan Türkü 2700 Kadınımız ermeniler tarafından esir alınmış ve halen hiç bir haber alınamamaktadır. Bugün ermenistan cumhuriyetinin Cumhurbaşkanlığı koltuğunda eli kana bulanmış ve Hocalı Soykırımında görev alan birliklere bizzat komutanlık etmiş Serk Sarkisyan oturmaktadır. Türk Dünyası ve bizler güçlü olmadığımız sürece Karabağ'da yaşananları Dünya ülkeleri görmezden gelmektedir. Azerbaycan Türkleri ve Türkiye Türkleri bir birinden ayrılmaz, etle tırnak gibi bir bütündür. Bu nedenle Azerbaycan'ın Türkiye'ye, Türkiye'nin Azerbaycan'a tarihin her sayfasında olduğu kadar bugünde ihtiyacı vardır" diye söyledi. 

Kapanış konuşmasında Osmangazi Üniversitesi yönetimine teşekkürlerini sunan Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Uzm. Ecz. Cavid Aydın Türk Birliği ve Turan'a giden yol Karabağıyla, Borçalısıyla, Derbentiyle, Göyçesiyle, Zengezuruyla, Güney Azerbaycan'ı ile Vahid Azerbaycan'dan geçer diye söyledi. Daha sonra Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Cavid, Bey Savaş Gazisi Kadınları Sosyal Yardım ve İçtimai Birliği Başkanı Rada Abbas'a konuşmalarından dolayı Teşekkür Plaketi sundu. Ayrıca Savaş Gazisi Kadınları Sosyal Yardım ve İçtimai Birliği Başkanı Rada Hanım Cavid Bey'e programın düzenlemesinden dolayı Teşekkür Plaketi sundu. Program sonunda misafirlerle birlikte katılımcılar hatıra fotoğrafı çekindi.

 

Editör: TE Bilişim