Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, “Eskişehir’e hizmeti Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı (TDKBV) getirmeye devam edecek” açıklamasına sert tepki göstererek, “Kanuna ve devlet geleneğine göre işler vakıf aracılığıyla değil devlet kurumlarıyla yürütülür. Dolayısıyla yerel hizmetleri belediyeler yapar. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yılmaz Büyükerşen’in yapmış olduğu projelerle şehrimizi dünya tanımıştır. Alelacele, yangından mal kaçırır gibi kurulan TDKBV’nin bütçesi nedir? Bu bütçe nerelerden aktarılmıştır? Hangi hizmetleri yapmıştır? Neden şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesine uyulmamaktadır? Bizce Bakan Avcı’nın bu tavrı, siyasi ve popülist bir tavırdır” diye konuştu.                                          

 DEVLET GELENEKLERİNE AYKIRI POPÜLİST BİR SÖYLEM

Belediye Başkanı Kurt, Milli Eğitim Bakanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın Eskişehir Valiliği ve Türk Dünyası Kültür Vakfı tarafından düzenlenen iftar yemeği sırasında yaptığı açıklamayı işaret ederek, “Sayın Avcı, ‘ Bundan sonra Eskişehir’e hem kalıcı eserler bağlamında, hem de diğer kültürel etkinlikler bağlamında pek çok hizmet Türk Dünyası Kültür Vakfı üzerinden gelmeye devam edecek’ demeciyle Eskişehir kamuoyunu oldukça şaşırtmıştır. Gerçeklikten uzak bu popülist söylem devlet geleneklerine tamamen aykırıdır. Çünkü devlet gelenekleri işlerin, vakıf aracılığıyla değil devlet kurumlarıyla yürütülmesini gerektirir. Sayın Bakan Avcı’nın yapmış olduğu bu açıklamanın üzerinden tam dokuz gün geçmesine rağmen her hangi bir şekilde düzeltme yapılmamıştır. Biz sandık ki, bu bir dil sürçmesidir. Sayın Avcı’dan geçen bu süre içerisinde düzeltme bekledik. Ancak bu düzeltme gelmeyince, biz düzeltme gereği duyduk” dedi.

YEREL YÖNETİMLER DEVLETİN YETKİLİ KURUMLARIDIR

Açıklamasını 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nu anlatarak destekleyen Başkan Kurt, “Öncelikle bir şehre kültürel, sanatsal ve ekonomik anlamda yatırımları ajanslar ya da vakıflar değil bizzat devlet yapar. Yerel devlet kuruluşları da, bu hizmetlerin o ildeki halka ulaşmasında yetkili olan kurumlarıdır. 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU'NUN 3. Bölümünde, Belediyenin Görev ve Sorumlulukları başlığı altındaki 14. Maddenin 1. Fıkrası’nın (b) Bendi’nde belediyeler için; ‘Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir, sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir, kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir; bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir. Gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Gıda bankacılığı yapabilir’ diye yazmaktadır. Kanun bu kadar açıkken, hem kalıcı eserler bağlamında, hem de diğer kültürel etkinlikler bağlamında bir ajansın veya bir vakfın kendisine rol biçmeye çalışmasını, vakıf üzerinden hizmet sunmaya çalışılmasını anlayabilmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

HİZMET VE TANITIMDA BÜYÜKERŞEN VURGUSU

Eskişehir’in tanıtımı için her hangi bir ajansa ya da vakfa ihtiyaç olmadığını da vurgulayan Belediye Başkanı Kurt, şöyle devam etti: “Amaç şehrimizin tanıtımını yapmak ise bunun için bir ajansa ya da vakfa ihtiyaç yoktur. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yapmış olduğu hizmetler ile şehrimizi hem ülkemize hem Dünya’ya başarıyla tanıtmıştır. Kentimize kazandırılan önemli hizmetleri ve eserleri görmek için Türkiye ve Dünya’dan binlerce yerli ve yabancı turist Eskişehir’e akın etmektedir.”

ESKİŞEHİR’E HİZMET GELMESİNDEN Mİ KORKTUNUZ?

Vakfın, kuruluş amacının Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet yapmasını engellemek olduğunun da altını çizen Başkan Kurt, şunları söyledi: “Ajansın faaliyet süresi dolduktan sonra tüm malvarlıklarının Büyükşehir Belediyesine tasfiyesi gerekirken bu tasfiye gerçekleşmemiş, yangından mal kaçırırcasına Eskişehir Türk Dünyası Kültür Vakfı kurulmuş ve mal varlıkları vakfa aktarılmıştır. Sizi alelacele bu vakfı kurmaya iten şey nedir? Ajansın sahip olduğu gelirler mi? Yoksa bu kaynakları CHP’li bir belediyenin kullanmasından yapacağı hizmetlerden mi korktunuz?”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt açıklamasının sonunda, Milli Eğitim Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın yanıtlamasını istediği şu soruları sordu:

 Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın bütçesi nedir?

 

2.      Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti hakkındaki 6303 SAYILI KANUN’UN MALİ HÜKÜMLER BAŞLIĞININ 3. MADDESİNİN 4. FIKRASI, "Yönetim Kurulu, Ajansın mali yönetimi ve özel hesapta yer alan kaynakların kullanım ve harcama esaslarını ehliyet, rekabet, şeffaflık, eşit muamele, verimlilik ve hesap verilebilirlik çerçevesinde belirler ve uygular” denilmektedir. Kanunun emrettiği doğrultuda, şeffaflık ve hesap verilebilirlik çerçevesine aykırı hareket ederek, ajans bütçesini neden açıklamaktan sürekli kaçınıyorsunuz?

 

3.     Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın toplam harcaması nedir?

 

4.      Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın toplam etkinlik sayısı, etkinlik listesi ve her bir etkinliğe ayrılan bütçe nedir?

 

5.      Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı neden kurulmuştur?

 

6.      Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından, Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı’na aktarılan bütçe ve taşınır-taşınmaz mal varlığı nedir?

 

7.      Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı’nın şu anki bütçesi ve bütçe kaynakları nedir?

 

8.       Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın mal varlıklarının, Dünya çapında CHP’li bir belediye olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmaması için mi kuruldu?

 

9.      Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı, Eskişehir’de AKP’nin büyük yatırımcı belediyesinin olmaması nedeniyle, dolaylı yoldan AKP’nin Eskişehir politikalarına hizmet etmek için mi kuruldu?

 

Başkan Kurt açıklamasının sonunda, Devlet hizmetlerinin vakıf üzerinden yapılması düşüncesinden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu bilgiler verilmeden, kurulan vakıf üzerinden hizmet vermeye devam edeceğiz demek, doğru bir yaklaşım değildir. Devlet hizmetlerinin yandaş vakıflar aracılığıyla özelleştirilmesi sonucu da, TDKB Ajansı gibi hesap vermekten uzak bir durum yaratacaktır. Devlet hizmetinin vakıf üzerinden yapılması düşüncesinden vazgeçmenizi öneriyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim