İşgücü Kanun Tasarı” hükümet tarafında kabul edilmesine TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu tepki göstererek bu yasa ile mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi ülkesinde yabancı konuma getirildiği ifade edildi.
Komisyonda kabul edilen yasa tasarı ile ülkeye büyük bir yük getirdiğini, bir çok akademik meslek disiplinin yanısıra mühendis, mimar ve şehir plancılarını kendi ülkesinde yabancı saydığını belirten TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Sekreteri Neşet Aykanat, meslek yeterliliğini kanıtlamayan yabancıyı nitelikli işgücü, kanıtlayan ülke vatandaşını ara elaman konumuna getirdiğini söyledi.
Tasarının yabancıya bağımsmız çalışma izni verdiğini belirten Aykanat, “Ülke vatandaşının serbest çalışma 28 Haziran 2016 tarihinde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda “Uluslar arası hakkını ise elinden alarak yapancıların yanında düşük üretli çalışan konumuna getirmektedir. Yabancı mühendis, mimar ve şehir plancılarına sonuna kadar açılmaktadır. Oysa, ülkemizde mühedis, mimar ve şehir plancılarının üyük bir kıssma işsizdir ya da meslek dışı işte çalışmaktadır” dedi.
Siyasal iktidarın tek bir ülke lehine değil, dünyadaki 191 ülkenin sermayesi lehine kendi vatandaşının aleyhine yasa hazırladığını kaydeden Neşet Aykanat, gelişmiş ülkelerin, ülkemiz insanına turist olarak vize dahi vermezken tün dünya ülke vatandaşları hiçbir denetim ve kontrole tabi ollmaksızın ülkemize gelip ve beyana dayalı meslek icra edebileceklerini kaydetti.
Siyasal iktidarın anayasal suç işlemeye hazırlandığını öne süren  TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu sekreteri Neşet Aykanat şunları söyledi:
“Bu yasa tasarısı; hizmet sunumunda vatandaşa değil yabancıya öncelik veren, vatandaşı için aradığı koşulları yabancıdan istemeyen, mühendislik, mimarlık hekimli vb. hizmetlerde yabancılarda akademik ve mesleki yeterlilik aramayan, vergi ödemelerine gerek olmaksızın, yabancıların uzaktan hizmet sunmasını sağlayan, vatandaşı aleyhine haksız rekabet ortamı yaratan, yabancılara, nitelikleri bir yana çalışma ve ikamet izni dahi almalarına gerek kalmaktsızın muafiyet taıyan, kamu yarına dernek ve vergi muafiyeti olan vakıflarda yabancılara çalışma iznine tabi olmadan çalışma hakkı veren, AR-GE ve Serbest Bölgeler konusunda özel hüküm getiren bir niteliğe sahiptir.
Yabancı bir üniversiteden mezun yurttaşımız ülkemizde çalışacağı zaman her türlü denetimden geçecekken, aynı üniversiteden mezun yabancı üllke vatandaşı ülkemize hiçbir denetimden geçmeden girecektir. Meclise sunulan yasa taslağı, denetimsiz bir sermaye akışı ve denetimsiz bir hizmet sunumunu yasalaştırmak anlamına gelmektedir. Biz, yabancıların çalışma izni konusuda değişiklik yapan bu tasarının Meclis gündeminde çekilmesini istiyoruz.
Kendi ülkesinde yabancı konumuna getirilen mühendis, mimar ve şehir plancıları, yurttaşlık haklarını elinden almak isteyenlere ‘dur’ diyecektir. Mühedisini, mimarını, şehir plancısını gözden çıkaranlar bilmelidirler ki, bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları da kendilerini gözden çıkaracaktır.”
 
Editör: TE Bilişim