Eskişehir Barosu tarafından, OHAL, KHK’ler ve Anayasa Değişiklikleri konulu bir panel düzenlendi.  Odunpazarı Belediyesi Hasan Polatkan  Kültür Merkezi’ndeki panel büyük ilgi gördü.
Panelin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Baro Bakanı Rıza Öztekin,  KHK’leri ‘Kıyım Hükmünde Kararnameler’ olarak yorumlayarak  bu kararnamelerle kayım yapıldığını en son   Eskişehir’in eski milletvekillerinden Süheyl Batum’un da ihraç edildiğini söyledi.
Binlerce bilim insanının, akademisyenlerin kararnamelerle ihraç edildiğini belirten Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, “Akıl ve bilimi ihraç ediyorlar. Ders verecek akademisyenler kalmadı. Öğrencilerin öğrenme hakkını da engelliyorlar. Bu kadar emek vermişler bilim adamı olmuşlar. Görevine engel cezası kesinleşmemiş bir insanı ihraç edemezsiniz.
Hukuk Fakültesi'nden ihraç edilen arkadaşlar var. Hukuktan umudumuzu kesmiyorsunuz. Bir KHK ile bir insanı ihraç edemezsiniz. Eskişehir Barosu olarak her zaman kimden gelirse gelsin hukuksuzluğa tavır koyarız, karşı çıkarız” dedi.
Baronun taraflı oldukları iddialarına da yanıt veren Öztekin, “Bize tarafsınız deniliyor.Evet biz tarafız,Hukukun tarafındayız.Hukuksuzluğa karşı tarafımız ortada ve bundan da asla vazgeçmeyeceğiz.Doğruları söylemeye devam edeceğiz.Hukuktan geri adım atmak gibi bir şey olamaz” dedi.
Son yayınlanan KHK ile görevinde ihraç edilen akademisyenlerden olan Yardımcı Doçent Doktor Meral Gürbüz, Eskişehir’de ihraç edilen akademisyenler adına kısa bir konuşma yaparak, “Son Kararname ile ihraç edilen atılan bir hukuk insanıyım.  Olağanüstünün de bir hukuku var. Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeler vardır, kanunun çevresi vardır. Savunma hakkı verilmedi bizlere. Düşünce özgürlüğümüzü kullanamadığımız bir dönemden geçiyoruz. Sadece binlerce böyle şekilde ihraç edilmiş 100 binleri geçen kamu çalışanları var.
Kampüsün dışına atılmış olabiliriz, ancak kampüsün dışında da çalışırız, demokrasi ve barış için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Panelin konuşmacılarından olan Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Günday, OHAL ve KHK’leri değerlendirdi.
OHAL’in 15 Temmuz darbesi girişimi bahanesi ile kabul edildiğini belirten Günday, şunları söyledi:
 “15 Temmuz darbe girişimi bahanesi ile bir olağanüstü hal ilan edildi. Olağanüstü hal ilanı Bakanlar Kurulu Kararı ve meclisin onayı ile yapıldı. Darbe girişimi yapanlara karşı ilan edildi. Yargı hukukunda Ohal ilan edilişi, bu darbe girişimi olduğu için. Anayasada bunların koşulları belirlenmiş, hangi koşullarda olacağı konusunda.
Cumhurbaşkanlığının başkanlığında toplanacak Bakanlar Kurulu çıkarılacak kararnameyi tartışırlar, sorunu nasıl çözeceklerini konuşurlar sonra kararname çıkar. Ancak böyle olduğuna inanmıyorum. Külliye'deki konunun danışmanları hazırlayıp kararnameyi  imzaya gönderiyorlar.
Kararnameler ile bir çok kamu görevlisi ihraç edildiler. Hatta görevinden istifa etmiş veya emekli olmuş kişileri bile ihraç etmişler. Herhalde bir gün yeniden kamuda görev alır diye düşünüp bir daha çalışmasınlar diye ihraç ettiler.”
Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin’in yönettiği panelin ikinci konuşmacısı  Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Devrim Güngör  ceza hukuku çerçevesinde OHAl, KHK’lar, anayasa değişikliği ve ihraçları değerlendirdi.
 
Editör: TE Bilişim