Köy Enstitüleri’nin 74’üncü kuruluş yıldönümünde TÖDER, EĞİT-DER, YKKED’den oluşan Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan Emin Dağlı, “Köy enstitülerinin kapatılması tarihi bir hataydı” dedi.

 

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER), Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nden (YKKED) üyeleri Vilayet Meydanı’na çelenk bırakarak burada basın açıklaması yaptı.  Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan Emin Dağlı, köy enstitülerinin amacını ve önemini anlattı. Köy enstitüleri sisteminin Türkiye koşullarında, kırsal yörelerin kalkınması için eğitimcilerce yaratılıp yaşatıldığını ifade eden Dağlı, enstitülerin bir toplumsal kalkınma projesi olduğunu kaydetti. Emin Dağlı enstitülerin amacını ise şöyle açıkladı: “İlköğretim seferberliği gerçekleştirmek, köy okullarına öğretmen yetiştirmek, öğretmen açığını kapatmak, köyleri kalkındırmak, bilimin öncülüğünde aklın özgürleşmesi hareketi köy enstitüleri felsefesidir. Etkinliklerin temel hedefi bu özgürlüğü sağlamak olmuştur. Köy enstitüleri bilimsel, laik, demokratik, kamusal ve karma eğitim ilkeleri çerçevesinde iş eğitimi esas olmuştur.”

 

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ÖRNEK

 

Köy Enstitüleri modelinin UNESCO’nun 1951 yılında aldığı kararla gelişmekte olan ülkelere tavsiye edildiğini ifade eden Dağlı, şunları söyledi: “Köy enstitüleri deneyimi evrensel eğitim düşüncesi yanında ülke gerçeğini de dikkate alan özgün bir ‘Öğretmen Yetiştirme Deneyimi’ yaratmıştır. Bugün öğretmen yetiştirme konusunda ciddi sıkıntıların olduğu, hatta öğretmen yetiştiren kurumların kapatıldığı ülkemizde bu deneyimden çok yararlı dersler çıkarılabilir.”

KAPATILMASAYDI NELER OLURDU

Emin Dağlı enstitüler kapatılmasaydı neler olacağını şöyle özetledi: “Köyden kente göç olmazdı, okumayan çocuk kalmazdı, dışarıdan tarım ürünleri almazdık, yoksulluk, hırsızlık, gasp olmazdı, özelleştirme olmazdı, terör olmazdı, töre cinayetleri olmazdı, siyasi cinayetler olmazdı, hapishaneler dolup taşmazdı, cinsiyet ve inanç ayrımcılığı yapılmazdı, heykelleri yıkmaz, resimleri yırtmazdık. Köy enstitüleri eğitimde bir çığır açmıştı, yüzyıllardır unutulan Anadolu halkının umudu olmuştu kasabalısı, köylüsü onlar sayesinde okul ve öğretmen yüzü gördü. Köy enstitülerinin kapatılması tarihi bir hataydı.”

Editör: TE Bilişim