Haber kaynağı: Manşet Gazetesi
Eskişehir’in en çok turist çeken mekânı olan Porsuk Bulvarı’nın (Adalar) bir küçüğü de Mahmudiye’de doğuyor. Artık gondolların Mahmudiye’de de gezmesi bir hayal değil.

1970’li yıllarda bir çevirme yapısıyla Mahmudiye’nin içine bir toprak kanal inşa edilmiş ve ilçenin dışından geçen Seydi Suyu sulama mevsiminde bu kanala verilerek buralarda bulunan arazilerin sulanması sağlanmıştı. Ancak aradan geçen süre içerisinde ilçe merkezinde Seydi Suyu’ndan gelen rusubat ve oluşan nebati örtüyle ilçede kötü bir görüntü oluştu. Diğer yandan sürekli gelişen ilçedeki yapılaşma da, kanal yakınına kadar geldi.
İHALE VE İMZA TAMAMLANDI
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü,  Mahmudiye ilçesinden geçen drenaj kanalından kaynaklanan kötü görüntüye son vermek için harekete geçerek, kanalın ıslah edilmesi için adım atmıştı. DSİ İlk olarak, Mahmudiye İlçe Merkezi Taşkın koruma inşaatı işi ihalesini 14 Ocak 2015 tarihinde yaptı ve inşaat sözleşmesini de yüklenici firma ile 23 Şubat 2015 tarihinde imzaladı. DSİ’nin yapacağı proje 1 milyon 247 bin lira yatırım bedeliyle bu yıl içerisinde tamamlanacak.
ISLAH EDİLDİ VE BETON DÖKÜLDÜ
Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, gelinen noktada kanalın ıslah edildiğini, kötü görüntüsünden ve kirliliğinden kurtulduğunu belirterek, bir bataklığın yok edildiğini ifade etti. Belediyenin girişimleri ile dere kanalının 2 bin 350 metrelik kısmının parke taşıyla döşendiğini ve kenarlarına korkuluk yapıldığını ifade ederek şunları söyledi:  “ Devamındaki 1 kilometrelik kısmında da toprak kanalı olarak temizlettik. Yine kanalın üzerinde Ankara yoluna çıkan yol bağlantısını sağlayan köprünün genişliğini de 4 metreden 9,60 metreye çıkardık.”
YENİ BİR PORSUK DOĞUYOR
 Derenin kenarlarının yeşillendirilip ağaçlandırılacağını ve yürüyüş yolları yapılacağını da kaydeden Gündoğan, uzun yıllardır Mahmudiye’ye bu kanal aracılığı ile küçük bir Porsuk Bulvarı havası kazandırmak istediklerini ve bu hayale kavuşmaya az kaldığını dile getirdi. Bu amaca ulaşmak için birinci ve en önemli ayağı olan ıslah çalışmalarının tamamlandığının altını çizen Gündoğan, “ Tüm çalışmalar bittiğinde Mahmudiye de Porsuk Bulvarı’na kavuşacak. Eskişehir merkezdeki gibi neden Mahmudiye’de de gondollar yüzmesin ki?”
TOPRAKSIZ TARIM BAŞLADI
Maden Teknik Arama’nın yaptığı çalışma neticesinde Mahmudiye’de 64 ve 75 derecelik termal su bulmasıyla başlatılan ilk çalışmaların ardından “topraksız domates” üretiminde başarı sağlandı.

SERALAR ÜRETİMDE
Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, İsmetpaşa ile Mahmudiye arasında 64 derecelik sıcak su bulunduğunu hatırlatarak, “Topraksız” tarım için 2 yıldır uğraş verdiklerini ve topraksız tarım için kurulan seralarda ilk domateslerin başarı ile üretildiğini ifade etti. Gündoğan,  100 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan seralar aracılığı ile Mahmudiye’nin topraksız tarımda Eskişehir’e örnek olacağını da söyledi.

EKOLOJİK DOMATES
Son teknoloji ile diğer adıyla ekolojik tarım yolu ile söz konusu alanda sadece jeotermal kaynaklar kullanılarak domates üretildiğine dikkat çeken Gündoğan, “ bu şekilde hem daha hijyenik bir ortamda üretim yapılmış hem de fazla gübreleme, sulama ve ilaçlamaya da gerek duyulmamış olunuyor. Bu yöntem Türkiye’de yatırım da çeken bir yöntem” dedi.
HAL KURMAK İSTİYORUZ
Mahmudiye’de yarı kapalı bir Pazar yeri yapmayı, buranın bir bölümünü de hale dönüştürmeyi düşündüklerini de kaydeden Gündoğan, “ Mahmudiye özellikle de kuru soğanda adını dururmuş olan bir ilçe. Başta kuru soğan olmak üzere, seralarda ürettiğimiz ürünlerimizi yapmayı düşündüğümüz halde de çevre illere satmayı da düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
MAHMUDİYE’YE KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ
Mahmudiye’ye kurulması planlanan küçük sanayi sitesi ile hem ilçedeki işsizliğin azaltılması hem de ekonomik kalkınmanın sağlanması hedefleniyor.
Mahmudiye Belediyesi, belediyeye kaynak arayışını sürdürüyor. Belediye Başkanı İshak Gündoğan, bu doğrultuda yaptıkları yeni imar planı ile ilçeyi kalkındıracak yatırımlara adım attı. Belediye meclisinden onaylanan yeni imar planı ile Mahmudiye Atçılık Terapi Merkezi’nin karşısında yer alan ve sanayi alanı olarak plana düşen alanda, küçük sanayi sitesi kurulmasını hedeflediklerini ifade eden Başkan Gündoğan, imar planının Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanması durumunda çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.  Kurulacak olan sanayi sitesi ile ilçede işsizlik sorununa da büyük bir çözüm bulmuş olacaklarının altını çizen Gündoğan, belediyeye de bu şekilde gelir getirebileceklerine dikkat çekti. Gündoğan, “ Konya yolu üzerinde sanayi sitesi kurulursa o alanda bir akaryakıt istasyonuna da ihtiyaç duyulacak. Biz yap işlet devret modeli ile buraya bu tesisi kazandırıp buradan belediyeye gelir sağlamak da istiyoruz. 334 hektarlık bir alan burası. Bir bölümü sanayi alanı olacak. Ayrıca bir sağlık merkezi de buraya yapılacak. Bir sosyal tesis de bu alanın içerisine kazandırmayı planlıyoruz” dedi.
MAHMUDİYE DOĞALGAZINA KAVUŞUYOR
Mahmudiye Belediyesi ve ESGAZ arasında yapılan anlaşma ile Mahmudiyeliler, yıllardır bekledikleri doğalgaza nihayet kavuşuyor.
Yıllardır yapıldı yapılacak denilen ancak bir türlü adım atılmayan Mahmudiye Doğalgaz hattı çalışmaları için ESGAZ, “ Mart-Nisan” aylarını işaret etti. Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve ESGAZ arasında yapılan yazışmalara ESGAZ tarafından yanıt verildiğini, yanıttı Mahmudiye’ye doğalgaz bağlantısının yapılmasının 2016 yılı yatırım programına alındığının belirtildiğini söyledi. Bu doğrultuda belediye olarak ilçede bulunan tüm evlerin numaratör çalışmalarının da tamamladıklarını belirten Gündoğan, “ İlgili yazıda çalışmaların Nisan ayı gibi başlanacağı ve 6 ay içerisinde ise tamamlanmasının öngörüldüğü aktarıldı. Biz de bir an evvel çalışmaların tamamlanarak halkımızın özlemini duyduğu doğalgaza kavuşmasını istiyoruz” dedi.
 
 
 
 

 
Editör: TE Bilişim