Eskişehir Hacı Bektaş Veli Vakfı ve Derneği ile Eskişehir Alevi Dernekleri Maraş Katliamnının 36. yıl dönümü nedeniyle Ortak Basın Açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bugün yakın tarihimizin en büyük acılarından biri olan Maraş Katliamının 36. Yıl dönümü. 19 Aralık 1978 de başlayan ve 7 günde 150 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan Maraş katliamında, 7 gün boyunca Alevilere ait 200 den fazla evin 100 işyerinin yakılmasından ve 1000 den fazla yaralıdan sonra olaylar ancak bastırılabilmiştir. Olaylardan sonra o güne kadar barış ortamı içinde yaşayan Maraş halkı ayrıştırılmış, Alevi nüfusunun yüzde sekseni kenti terk etmek zorunda kalmıştır.

 

Ne yazık ki olayların faillerinden büyük bir bölümü yakalanamamış, yakalananlarda çeşitli ceza indirimleri ve aflardan yararlanarak çok kısa bir süre sonra elini kolunu sallayarak geri dönmüşlerdir. Hatta bazı zanlılar daha sonra çeşitli partilerden milletvekili olarak meclise bile girmişlerdir !

 

Bugün dönüp arkamıza baktığımızda “Maraş Olaylarının” kaos ortamı yaratmak isteyen güçlerin sistemli bir planı olduğunu, olayların 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamak amacı ile yapıldığını görmekteyiz. Maraş ve sonrasında yaşanan Çorum katliamlarından sonra 12 Eylül darbesi yaşanmıştır. Darbe sonrasında ise Alevi vatandaşlarımız sindirilmiş ve kimliklerini saklamak zorunda bırakılmışlardır.

 

Günümüzde ise bazı karanlık güçlerin çeşitli dönemlerde hala Alevi-Sünni kavgası yaratmak için çaba gösterdiklerini görmekteyiz. Bizler üzerinden onlarca yıl geçse de Maraş’ı ve Çorum’u hatırlamaya devam edeceğiz. 

Yaşananları siyasi iktidarlar da unutmamış olsaydı Maraş’tan 15 yıl sonra Sivas’ta canlarımız yanmaz 17 yıl sonra Gazi de kahvehanelerimize ateş açılmaz ülkemiz tekrar karanlığa teslim edilmezdi.

 

 

Bugün ise ülkemizde 20-25 milyon Alevinin yaşamasına rağmen Alevileri hala yok sayan 12 Eylül zihniyetinin akıllardan silinemediğini görmekteyiz. İnsanın en doğal hakkı olan İbadethane yani Cemevlerimiz konusunda bile Alevilerin sesi duymazlıktan gelinmektedir.

 

Daha birkaç gün önce bile bizim için yok hükmünda olan birileri  sırf gündemde var olmak için Cem evlerinin ibadethane sayılamayacağını söylemiştir. Alevilik yüzlerce yıldır vardır ve binlerce yıl daha var olacaktır. İbadetimizin şeklini ve yerini kimseden öğrenmeye de ihtiyacımız yoktur. İslamiyeti kendilerince şekillendirmeye çalışarak popüler olmaya çalışan bazı sözde din adamları artık bizim inancımız üzerinden gündem olma niyetinden bir an önce vazgeçmelidirler.

 

Bizler artık bu ülkede Alevilerin varlığının görülerek haklı taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. Belki böylece Alevilik artık karanlık güçlerin ceplerinde taşıdıkları bir katliam aracı olmaktan ve sözde din adamlarının hakaretlerinden korunabilecektir.

Son olarak başta Maraş’ta olmak üzere sadece Alevi kimliklerinden dolayı öldürülen tüm canlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, tekrar aynı acıların yaşanmamasını temenni ediyoruz.

Editör: TE Bilişim