Eskişehir Serbest Muhaseeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı İlker Özokçu vergi incelemelerindeki sorumlulukları hakkında hazırlanan taslak yönerge ile görüşlerini dile getirdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının görev ve yetkileri 213 sayılı Vergi Usul Kanunuyla sınırlı olup, bu kanunda öngörülmeyen konularda (3568 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında) herhangi bir görev ve yetki verilmediğini anımsatan ESMMMO Başkanı Özokçu, “Yasal mevzuat uyarınca Vergi müfettişleri ve yardımcılarının, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında ve Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğinde bahsi geçen konular haricinde Meslek mensupları hakkında adı ne olursa olsun rapor veya görüş ve öneri raporu düzenleme görev ve yetkileri bulunmamaktadır.

Hazırlanan yönerge taslağında yapılan düzenlemelerle, 3568 sayılı yasanın meslek mensubunun sorumluluğu ile ilgili temel ilkeleri ve 25 yıldır var olan mesleki birikim yok sayılmıştır. Hazırlanan yönerge taslağında meslek mensubunun kasıt ve ihtimalinin kesinleşip kesinleşmediği dikkate alınmadan disiplin cezasından başlayarak hürriyeti bağlayıcı cezaya kadar yaptırım önerisi getirilmektedir. Açıkçası meslek mensupları zaptı rapt altına alınmak istenmektedir” dedi.

Bunun kabullenmesi mümkün olmadığını belirten İlker Özokçu şunları söyledi:

“Bu yönerge taslağının aynen uygulamaya konulması halinde, meslek mensuplarımızın haklarının gerek hukuki zeminde, gerekse her platformda dile getirilerek aranacağının bilinmesini belirtirken, meslek mensuplarının geleceği vergi müfettiş ve müfettiş yarımcılarının iki dudağının arasında olmamalıdır. Kaldı ki her fırsatta kardeş kuruluşuz, siz bizim mükelleflerle bağımızı kuran bir köprü görevi görüyorsunuz diyeceksiniz, diğer taraftan ne kadar iş varsa meslek mensuplarına yaptıracaksınız, meslek mensuplarını adeta yok sayarcasına angarya üzerine angarya yükleyeceksiniz. 3568 sayılı yasa ile tanınan denetim hakkını gasp edercesine eğitime tabi tutarak, tekrar sınava tabi tutacaksınız, meslek mensubunun emeğinin karşılığını komik asgari ücretlerle belirleyeceksiniz, sonra da bu tasarıyı yasalaştırmaya çalışacaksınız ve biz sizinle kardeşiz diyeceksiniz, bu nasıl kardeşliktir ki her şeyi kendi kafanıza göre yap, kardeşlerinizin ne çektiğini hiç düşünme, adeta onları yok say, hiçbir meslek odasında, esnaf, sanayi ve ticaret odalarında olmayan ağırlaştırılmış müebbet gibi tebliğlerle mesleği ve meslek mensubunu dizayn etmeye çalış, bu taslak olduğu gibi yayınlanırsa siz bu kardeşliği bunu bu camiaya anlatamazsınız. Ondan sonrada kardeşlik sadece türkülerde kalır.”

 

Editör: TE Bilişim