Vali Tuna: Çocuklarımızın Bir Damla Yüreğinde Umman Kadar Sevgi Bulunmaktadır

 

Eskişehir Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından ortaklaşa düzenlenen “Minik Kalpler Projesi” nin açılışı gerçekleştirildi.

 

Reşat Benli İlkokulu’nda yapılan açılışa; Vali Güngör Azim Tuna,  Vali Yardımcıları Günhan Yazar ve İsmail Küreci, Tepebaşı Kaymakamı Mustafa Ünaldı, Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Seyhan Fidan, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, kamu kurum amirleri, doktorlar, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı.

 

Programda bir konuşma yapan Vali Tuna, “Meşhur bir atasözümüz der ki: “Kalp kalbe karşıdır”. İşte bunun gibi kalplerin kapıları da karşı karşıya durur ve biri açıksa diğeri de açılır.  Eskişehir Valiliği olarak destek verdiğimiz bu projede gördük ki ilimizde, Halk Sağlığı Müdürlüğümüz koordinasyonunda Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Osmangazi Üniversitesi Sağlık Yüksekokulumuz bu proje ile kalplerinin kapılarını birbirlerine açmıştır. Bu gönül birliğinden dolayı kurumlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Minik Kalpler projesinin hayata geçirilmesinin hem eğitim hem de sağlık sektörü açısından önemli bir aşama olduğunu kaydeden Vali Tuna, her geçen gün önemi daha çok anlaşılan “okul sağlığı hizmetleri”nin çok sektörlü entegre bir yaklaşımın geliştirilmesi ile mümkün olabileceğini belirtti.

 

Vali Tuna,  konuşmasının devamında şunları söyledi:

 

“Gözümüzün nuru çocuklarımıza sunulması gereken en temel haklarından biri elbette sağlık hizmetleridir. Ve onların büyüme ve gelişim sürecinin önemli bir kısmı eğitim süreciyle eş zamanlıdır. Aileden sonra ilk sosyal ortam olan okulda yavrularımızın yaşam becerilerine olan gereksinimi daha fazla artmaktadır. Bu bakımdan okullar, çocuk sağlığının geliştirilmesi için fırsattır.

 

Dünya Sağlık Örgütü; gençler arasında önemli sağlık risklerini önlemek ve riski etkileyen eğitim, sosyal, ekonomik ve politik koşulları değiştirmek gibi hedeflerle çocuğun yaşam kalitesini yükseltecek müdahalelerin okul içinde sunulması gerektiğini vurgulamaktadır. Okul sağlığı programının başarılı bir şekilde uygulanması ile fiziksel aktivitede artma, sağlıklı beslenme, riskli davranışlarda azalma görüleceği ve öğrencilerin daha yüksek akademik başarı gösterecekleri bilinen bir gerçektir. Özellikle ilköğretim okullarındaki öğrencilerde sağlıkla ilgili bilgi, tutum ve davranış değişikliği sağlamak; ileride mutlu, sağlıklı üretken bir toplum için en iyi yatırımlardan biridir. Bu bilinçle geliştirilen Minik Kalpler projesi kapsamında Eskişehir genelindeki ilkokul 2. Sınıf öğrencilerine sağlık taraması yapılacaktır. Tarama programında kalp ritim taramasının yanı sıra genel fiziksel muayene de yer almaktadır.

 

Büyüme ve gelişim süreciyle birlikte farklı sağlık sorunları açısından risk altında olan çocuklarımız özellikle günümüzde bunlara ek olarak sınav stresi, hazır gıda ile beslenme ve bilgisayar karşısında uzun süre vakit geçirme gibi nedenlerden doğabilecek hastalıklarla karşı karşıyadır. Bu riski en aza indirmek, hatta mümkünse ortadan kaldırmak, hepimizin görevidir.

 

Kültür Başkentliği sürecinde ortak kültür mirasımızı geleceğe taşırken, çocuklarımızın kalplerine değerlerimizi aşılarken aynı zamanda onların hem bedenen hem de ruhen sağlıklı olması için projeler geliştirmek büyük önem arz etmektedir.

 

Onların bir damla yüreğinde umman kadar sevgi bulunmaktadır. Sevgi ile çarpan minik kalplerin ritimleri bozulmasın, cıvıltıları hiç kesilmesin diye hayata geçirilen bu projenin hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi en kalbi hislerle selamlıyorum.”

 

Okul çağı büyüme ve gelişmenin önceki dönemlere göre yavaşladığını ancak sürekli devam ettiğini belirten İl Halk Sağlığı Müdürü Demirel, yaptığı konuşmada, “Bu dönemde yaşanan sorunların yaşam boyu devam eden etkisinin olduğu bilinmektedir. Öğrencinin toplum için üretkenliğinin, okul çağı döneminde kazanılan bilgi ve yaşam becerilerinin niteliğiyle ilişkili olması, bu dönemin sağlıklı geçirilmesi ve engellerine yol açan sağlık problemlerinin ortadan kaldırılmasının önemini göstermektedir” dedi.

 

Proje kapsamında yapılacak olan faaliyetlerden de bahseden Müdür Demirel, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, program çerçevesinde kalp ritim taramasının yanı sıra genel fizik muayene (ateş, nabız, tansiyon gibi vital bulguların alınması, kulak burun boğaz kontrolü, skolyoz, kifoz vb. iskelet sistemi bozuklukları, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi ölçümü, görme keskinliği) yapılacaktır” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Vali Tuna ve beraberindekiler okul içerisinde hazırlanan muayene birimlerini gezerek tarama yapılan çocuklarla sohbet etti. Tarama yapılan çocuklara tek tek ilgilenen Vali Tuna, çocuklara kitap hediye etti.

Editör: TE Bilişim