Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, hem Nevruz hem de Hz. Ali’nin doğum günü nedeniyle Cemevi’nde bir yemek verdi.
Cemevi önünde basın açıklamasında konuşan Vakıf Yönetim kurulu üyesi Yunus Emre Karabulut, Nevruz Bayramı’nın, Sümerler’den bu yana, Ortadoğu halkları ile Orta Asya’dan Balkanlara değin, günümüze kadar kutlanan bir bayram olduğunu kaydederek  “Bugün Ehlibeyti sevenlerin bayramıdır. Velayet nurunun Dünya’ya teşrif ettiği gündür. Bugün Haz Ali ile Haz. Muhammed’in kızı Hz. Fatma’nın evlendiği gündür. Hz. Muhammed’in Gadirhum’da okuduğu hutbeye, Hz. Ali’yi vasi tayin ettiği ve kedisinden sonra Müslümanların önderi (İmam-ı) ilan ettiği gündür” dedi.
Daha sonra  alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı’ndan Dursun Zebil, bir yakarış ve dua etti.
Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İsmail Kılıç da yaptığı konuşmada
Şunları söyledi: “Sultan Nevruz: 21 Mart gününe rastlar. İlkbahar başlangıcı ve Caleli takvimine göre yılbaşıdır. 21 Mart veya Sultan Nevruz: İlk baharın hayat bulduğu, tüm tabiatın yeniden canlandığı, kış uykusuna yatan tüm canlıların toprak altından yeryüzüne çıktığı ve yeni bir hayatın başladığı gündür.
21 Mart ve Nevruz: Hazreti Ali’nin 599 yılında Kabe hareminde  doğduğu gündür. 21-22 Mart Hz. Muhammed’in Maide Suresi 67. Ve Nisa Suresi 59. Ayetlere göre Gadir Hum’da Hz. Ali’ye kendi yerine vasi tayin ettiği gündür.
Alevilerce Nevruz yeni yıl ve baharın başlangıcı ile beraber inançsal boyutta Hz. Ali’nin hem doğum günü hem de Hz. Fatima ile evlendiği, yaradılışın sevgi ve mutluluğun alevlendiği, yeşerip boy verdiği bir gün olarak kutlarlar. Geçmişte Alevi-Bektaşiler Nevruz Günü, baharın çiçekleri ve gülleri ile süslenmiş, mumlarla aydınlatılmış cemevine; herkes en temiz ve güzel elbiselerini giyerek gelirlerdi. Günün anlamı Sultan-ı Nevruz ve Hz. Ali hakkında muhabbet edilirdi. Gülbenkler deyişler okunur, canlar getirdikleri lokmaları paylaşır, şerbetler içilerek kutlanırdı.”
Konuşmalardan sonra yemeğe geçildi. Dua yapıldıktan sonra katılımcılar yemeklerini yediler.
 




 
Editör: TE Bilişim