Organize Sanayi Odası Başkanı M. Savaş Özaydemir düzenlediği basın toplantısı ile 28 yıllık oda faaliyetleri hakkında bilgiler aktardı.

Savaş Özaydemir düzenlenen basın toplantısında yaptığı sunumla yıllara oranla OSB’nin gelişim sürecini slayt sunumla aktardı. Özaydemir, göreve geldiği 1989 yılında ESO üye sayısının 281 firmadan bugün 705 firmaya ulaştığını ifade etti. Ayrıca yine aynı tarihler arasında 226 milyon dolar olan ihracatın, 2 milyar dolara, 1.2 milyar olan cironun 8 milyar dolara, 33 bin çalışandan 63 bin çalışana ve 35 ihracatçı firmadan 135 ihracatçı firmaya ulaştığının bilgisini verdi. 

Eskişehir’in nereden nereye geldi sorusuna verilecek cevaplardan birinin kişi başına düşen milli gelire bakmakla açıklanabileceğini ifade eden Özaydemir, 1989 yılında 2141 dolar olan rakamın 2014 yılında 13.180 dolara çıktığını yine ayını yıl Türkiye ortalamasının 12.112 dolar olduğu düşünüldüğünde bu rakamın artıp Türkiye ortalaması üstüne çıkmasında sanayinin ve sanayinin gelişimi için Eskişehir’de yapılanların etkin olduğunun altını çizdi.

          Eskişehir sanayisinin gücüne bakıldığında ise Eskişehir’deki GSMH’nın sektörel dağımın ipucu verdiğine değinen Özaydemir, “1990 yılında tarım %12, sanayi %28 ve hizmet sektörü %60 iken bugün tarım %7, sanayi % 39, hizmetler sektörü ise %54 olmuştur. Görüldüğü gibi Eskişehir bir sanayi şehridir” dedi.

          Yaptığı sunumda ESO Başkanlığı dönemince birbirinden farklı özgün proje ile sanayicilere hizmet ettiklerinin altını çizen Özaydemir, bunları örneklendirdikten sonra, “Sadece aşağıdaki tablo bile Eskişehir ve ülkemizde sadece bizim yaptığımız yani hayata geçirdiğimiz çalışmalar en güzel örnektir” dedi. 

Başkan Savaş Özaydemir, Eskişehir’e yapılan yatırımlar arasında ilkleri ise şöyle sıraladı:

İlk Bilim Parkı

İlk Doğalgaz Kullanan OSB

İlk Doğalgaz Elektrik Santralı

İlk İnternet Servis Sağlayıcısı

İlk Fiber Optik İnternet Altyapısı

İlk OSB içinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi

İlk OSB içinde Meslek Yüksek Okulu

İlk ve Tek Solar Kurutma Tesisi ile Atıkların Yakıt Haline Getirildiği OSB

İlk Farklı Branşlardaki Eğitimlerin Verildiği Merkez

İlk Lojistik Merkezi

İlk İş ve Ticaret Merkezi

İlk KOBİ-OSB Alanı

İlk Gümrük Müdürlüğünün Bulunduğu OSB

İlk Antrepo ve Fiktif Depoların (gümrük sahası) Olan OSB

İlk Çevre Beratı Alan OSB

İlk ve Tek AB 7. Çerçeve Programında Proje Üyesi Olan Oda

İlk Horizon 2020 Programında Havacılık Konusunda Proje Yürüten Oda

İlk Simbiyoz konusunda Proje Yürüten ve AB Programına Davet Edilen Oda

İlk Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında Proje Fuarı Yapan Oda

İlk Helikopter Pistinin Yapıldığı OSB

Yapılacak oda seçimlerine ilişkin bir açıklama da bulunan ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, "sadece ve sadece Eskişehir'e hizmet ve dolayısıyla ülkemize daha çok değer kazandırmak için çalıştık. Tüm çabamız ülkemiz, milletimiz ve şehrimiz için oldu. Bundan sonra; Artık yeterince çıraklık ve kalfalık evresini geçirmiş yetenekli ve organ yönetimlerinde görev almış arkadaşlarımız vardır ve nöbeti onların devralma zamanı gelmiştir. Gerekirse aralarından liderler oluşturabilecek olgunluktadırlar. Verecekleri görevlere ve taleplerine her zaman hazır olduğumun bilinmesini isterim” dedi.

Editör: TE Bilişim