Üniversite’den ihraç edilen akademisyenler, kendilerine destek veren ve haklarında soruşturmalar açılan öğrencilere destek verdiler.
Eğitim Sen Eskişehir Şubesi’nde basın açıklaması yapan ihraç edilen akademisyenler arasında yeralan Murat Emeksiz, Anadolu Üniversitesi yönetiminin, olağanüstü hal rejiminin verdiği ‘olanaklarla’ antidemokratik uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek, altı öğrencisine soruşturma açtığını söyledi.
“Kanun Hükmünde Kararname ile hukuksuz bir şekilde kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanlarının vedası sonrasında, öğrencilerin hocalarına göstermiş oldukları dayanışma”nın soruşturmanın gerekçesi olduğunu vurgulayan Murat Emeksiz, “Anadolu Üniversitesi yönetimi, hem öğretim elemanlarına hem de öğrencilere verdiği disiplin cezaları yargı tarafından defalarca iptal edildiği, cezaların hukuksuzluğu hem yargı hem de kamuoyu vicdanında tespit edildiği halde, bu uygulamalarına devam etmektedir.Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi’nin henüz geçtiğimiz hafta verdiği karar bunun açık bir örneğidir. Buna rağmen Rektörlüğün sergilediği bu keyfilik, ülkedeki baskı ortamıyla ve antidemokratik yapı ile de ilişkilidir” dedi.
Emeksiz, öğrencilerin, yönetimin hoşuna gitmeyen her türlü ifadesi güvenlik birimi baskısı ve şiddetiyle, polis tehdidiyle ve  disiplin ve cezalarıyla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Açılan soruşturmaların ve verilen cezaların hukuki temelden yoksun olmasının yanında, öğrencilere savunma hakkının da kullandırılmadığını onlarca örnekten bildiklerini vurgulayan Emeksiz şunları söyledi:
“Verilen cezaların hemen hepsi, yargı tarafından nihayetinde bozuluyor olsa da, bu sürede öğrenciler dönem kayıplarına uğramakta ve ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bugüne kadar ki deneyimlerimiz, açılan soruşturmaların aslında, cezası baştan belirlenmiş süreçler olduğunu gösterse de, bir kere daha aynı hukuksuzluğun yaşatılmaması için, soruşturmacıların ve disiplin kurullarının bu kez onurlu ve hukuki bir tavır izleyerek soruşturmaları derhal sonlandırmaları için çağrı yapıyoruz.”
 
Editör: TE Bilişim