Özel Halk Otobüsçüleri Odası 65 yaş üstü vatandaşları taşımama kararında vazgeçerek 65 yaş üstü vatandaşları ücretsiz taşımaya devam edileceği belirtildi.

Özel Halk Otobüsçüleri Odası Basın sözcüsü Mehmet Karaaslan, Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki açıklamalarını ‘yanlış yönlendirme, bilgilendirme’ olduğunu öne sürerek “Yaşadığımız ekonomik sıkıntıların temel sebebi bilinmezmiş gibi Büyükşehir belediyesi tarafından kamuoyuna yanlış bilgilendirme yapılmakta ‘yapamıyorlarsa bıraksınlar, zarar falan etmiyorlar gibi’ ifadelerle otobüsçü esnafı haksızca ve insafsızca suçlanmaktadır” dedi.

Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yapıldığını, belediyenin aylık kesilen imtiyaz ve Behiye kesintilerinden diğer illerdeki büyükşehir belediyelerinde oluğu gibi kaldırılması talebine olumlu yanıt verilmediğini belirten Karaaslan, “Bizim sorunlarımızın en temel sebebi e-bilet sisteminin şeffaf ve güncel olmayışı, taşıdığımız yolcu sayısını eş zamanlı olarak göremeyişimiz(bir gün gecikmeli), bizim taşıdığımız yolcuyu estramın sayması ve bize anlık veri vermeyişleri, sistemin eski ve güvenilir olmamasından kaynaklanan kayıp ve kaçaklar, taşıdığımız yolcuyu sadece estramın görmesi ve sayması, estramdan gelen verilerin doğru , şeffaf ve net olmamasıdır. Yani otobüsçünün kazandığını görememesi ve bilmemesidir” dedi.

Söylendiği gibi halk otobüsçünün zarar etmiyorsa 12 ayda 105 otobüsün neden el değiştiğini soran Mehmet Karaaslan şunları söyledi:

“Otobüsçü esnafının gelirleri giderlerini karşılamamaktadır(Mazot, şoför maaşları, tamir, bakım, vergi, ve…) Tramvayın gidemediği her noktaya, en ücra yerlere otobüs gitmektedir. Son yapılan ulaşım zammının otobüsçü esnafına hiçbir katkısı olmamıştır. Büyükşehir Belediyesi Başkanının söylediği ‘zarar ediyorlarsa bırakıp gitsinler’ şartı Büyükşehir belediyesinin otobüs başına 3 işçi tazminatını yasal faizleri ile bizlere vermesi koşulu ile mümkün olacaktır. Kamuoyunun menfaatleri de dikkate alınarak bizler özel halk otobüsü işletmecileri olarak diğer illerin Büyükşehir Belediyelerinde olduğu gibi (Kayseri ve Bursa gibi) tarafların bir araya gelerek sorununa kalıcı çözüm bulunması için ortak bir zeminde anlaşmaya gidilmesidir.”

Editör: TE Bilişim