Eskişehir Sular İdaresi (ESKİ) Genel Kurulu Mayıs ayı 2. toplantısı Belediye Başkan vekili Abdülkadir başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı. Daha önce tartışmalı gündeme gelen ve Sakaların talebi olan yönetmelik değişikliği konusu ve 2016 yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınırın Hesabı’na ilişkin komisyon raporu  oy çokluğu ile kabul edildi.

Bir önceki toplantıda gündeme alınması konusunda tartışmaların yaşandığı Sakaların yönetmelik değişikliği talebi ise oy çokluğu ile kabul edildi. Buna göre Sakalar için Kalabak suyu dağıtım ve uygulama yönetmeliğinin 10-11-12 ve 14. Maddeleri değişmiş oldu. Sakalar sözleşmelerini 3 yıllığına yapma imkanına kavuştular.

Konuyla ilgili meclis üyelerinin Başkan Büyükerşen tarafından uyarıldığını hatırlatan Abdülkadir Adar, “Sayıştay raporu ve yasalar ortada olduğu için komisyonda CHP grubu olarak red oyu verdik” dedi. Daha sonra söz alan AK Partili Ahmet Yapıcı ise Yasaya aykırı bir durumun bulunmadığını dile getirdi. Meclisin bilgisinde olan bir devir durumu vardı. Sayıştayın belirttiği husus görüşüdür, yasa değildir” şeklinde konuştu.

Diğer yandan Meclis gündemine gelen ESKİ Genel Müdürlüğü 2016 yılı faaliyet raporu konusunda da gruplar görüşlerini dile getirdiler. Ak Parti Grubu adına konuşan Mustafa Birsen, hem Kalabak suyundan hem de şebeke suyundan gelir elde edildiğini ancak yatırım olarak pek fazla bir şeyin yapılmadığını gördüklerini dile getirdi. Birsen, “Altyapı konusunda ve ilçelerdeki arıtma tesisi eksikliğinin maalesef devam ettiğini görüyoruz” diye konuştu.

CHP grubu adına konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Yeni bir yapılanma, yeni bir oluşum olması nedeni ile 2016 yılının oldukça düzenli raya oturtulduğunu düşünüyorum. 12 ilçede ve köylerinde yapılamayan işleri iki yılda çözülemeyeceğini biliyoruz. CHP olarak olumsuzluklarına rağmen ESKİ’nin 2016 yılında olumlu işler yaptığını ve 2017 yılında daha iyi bir noktaya gelebileceğini umduğumuzu söylemek istiyorum” dedi.

Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün ise şahsi olarak aldığı sözde, kendisinin faaliyet raporunu incelediğini belirterek, “ESKİ olarak Büyükşehir Belediyesi ile para devri yapılabileceğini biliyoruz. Ancak ESKİ olarak Belediyeye borç verilemez. Böyle bir uygulamanın olmadığını biliyorum” diye konuştu. Ardından yapılan oylamada Genel Müdürlüğü 2016 yılı faaliyet raporu AK Parti’nin 24 kabul oyu ile kabul edildi. 12 CHP’li red oyu verirken kurulda bir de çekimser kullanıldı.

                                                                                                    

Editör: TE Bilişim