Eskişehir Hayır Platformu üyeleri referandum sonuçlarını değerlendirmek için Adalar'da bir araya geldi.
Eskişehir Hayır Platformu adına Kristal İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Erdal Akyazı bir açıklama yaptı. "Cevaplanması gereken bir çok soru olup, bu sorular cevap buluncaya kadar, gayri resmi olarak açıklanan sonuçlar bizim gözümüzde geçersizdir."diyen Akyazı şöyle konuştu, "1 Şubat tarihinde başladığımız çalışmaları 2,5 ay süresince aynı istikrarla devam ettirdik. Eskişehir olarak karşılıklı saygı çerçevesinde çalıştık. Eskişehirlileri kutluyoruz.
            Fakat ,Bu referandum sürecinde yaşananlar  tarihe not olarak düşülecektir. Demokrasi diyenleri, hukuk diyenleri vicdanlar affetmeyecektir. Cevaplanması gereken bir çok soru olup, bu sorular cevap buluncaya kadar, gayri resmi olarak açıklanan sonuçlar bizim gözümüzde geçersizdir.
Eşit olmayan bir yarıştır. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devlet taraf olmuştur. Muhtara mührünü alırım diyen kaymakam, Taşerona baskı yapan müdür, yasaklanan hayır çalışmaları, indirilen pankartlar unutulmamalıdır.
YSK' nın açıklaması gereken bir çok soru vardır. Listelerin açıklanması ile başlayan tartışmalar, seçim sabahı zarf ve oy pusulaların eksikliği ile şüpheleri arttırmıştır. İlimizde yüzlerce sandıkta eksikler tespit edilmiştir. Bu kadar eksik hemen nasıl tamamlanmıştır. Bu sorunların ülkenin her yerinde yaşandığı tespit edilmiştir. Sayımlarda okul kapılarının kapatıldığı, insanların dışarıya çıkarıldığı, 350 oy kullanılan sandıktan 400 oy çıktığı, yüzlerce sandıktan sıfır hayır oyu çıktığı, oy kullanmayanların yerine tek imza ile oy kullanıldığı,  tercih yerine evet mührünün kullanıldığı doğrumudur.
Binlerce sandığa itiraz olduğu, sonuçların tutmadığı görüntüler ve açıklamalar  medyada yer almaktadır. Bu iddialar YSK nın seçimi yönetemediği, kuralları uygulamadığı, demokratik bir ortamda sonuçlandıramadığı anlamına gelmektedir.
 Dahası 2014'teki yerel seçimlerde, Bitlis'in Güroymak ilçesindeki bir sandıkta 'sadece bir mühürsüz zarfla' oy verildiği tespit edilince İl Seçim Kurulu kararıyla yeniden seçim yapıldığı akıllara gelmişken. Üstelik o dönemde de Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığını yine sayın Sadi Güven üstlendiği bir durumda mühürsüz zarf ve pusulaların kabul edileceği açıklaması nasıl izah edilebilir.
Yurtdışı Şeçim Kurulu, yurtdışındaki 472 nolu sandıktan çıkan mühürsüz oy pusulasını  itiraza yetkili kişisi Muhammed Bilal Haliloğlu'nun itiraz dilekçesi üzerine geçersiz saydığı medyadadır.
Açıklamaların tek bir Ajans’tan  alınması , tüm medyanın bunun üzerinden daha hiçbir sandık resmi kayıta girmeden ve saat 16,00 da biten Doğu illerindeki oyların açık ara hayır çıkmasına rağmen yayına başlandığı gibi Evet oylarının %63, Hayır Oylarının % 37 verilmesi ne anlama gelmektedir. Biliyoruz ki bu yaşananlar evet diyenleride rahatsız etmiştir.
Hayır diyoruz. Hayır vicdanlarda kazanmıştır. YSK nın vereceği resmi kararı merakla bekliyoruz. Bizler iptal edilmesini, seçimin tekrarını bekliyoruz.  Dahası TBMM si bu referandum kararını geri çekmelidir.
Değerli Eskişehirliler;
Biz varız, Halk olarak görevimizi yaptık. %50 yi unutmayınız. Evet diyen iktidar kaybetmiştir , dar bir alana sıkışmıştır. Unutulmamalıdır, Ülkemizdeki büyük iller, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana , Antalya, Balıkesir, Manisa, Denizli, Diyarbakır, Van, Aydın, Mersin ve Eskişehir hayır demiştir.
Laik, Çağdaş, Özgür ve Demokratik bir Türkiye için mücadele edeceğiz. Unutulmamalıdır. Mücadele edenler her zaman kazanamayabilir, Fakat kazananlar hep mücadele edenler olmuştur.
Evet’ te, Hayır’da, diyenler  bizim gözümüzde birdir. Bizler Birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz. Demokrasiden vazgeçmeyeceğiz."
 
Editör: TE Bilişim