TMMOB Eskişehir Mimarlar Odası’nın ‘Gala Yemeği” Abacı Konak Otel’de gerçekleştirildi. Tarihi kimliği antik çağlara uzanan Eskişehir’in kimliksiz hale gelmekte olduğunu vurgulayan MMO Eskişehir Şube Başkanı Canan Oytan, belediye başkanlarının da ‘kulaklarını çınlattı’.

Yemek öncesi bir konuşma yapan TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi 13. Dönem yönetim kurulu başkanı Canan Oytan, ülkede olduğu gibi şehirde de sürekli imar planları, şehir rantları tartışma konusu olduğunu vurgulayarak, “Biz mimarlar bunun farkındayız. Aslında herkes farkında. Umudumuzu yitirmeden, yılmadan, bıkmadan, korkmadan bildiğimiz doğruları söylemekten çekinmeyeceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, bilim ve akıl yolundan şaşmayacağız. Sır köşelerde hiç kimseyle pazarlık yapmadan şeffaflığı, açıklığı savunacağız. Sürdürülebilir kalkınmaya, vicdana, tarihe, kültürel mirasa aykırı düzenlemelere, şehirlerin yağmalanmasına, doğa katliamlarına karşı çıkacağız. Unuttuğumuzu sanmayın; kuşların yuvalarının bozulmasına da izin vermeyeceğiz, sokak hayvanlarına bir kap suyu çok görmeyeceğiz. Bunlarda bizim insani taraflarımız” dedi.

Söylemekten korkar hale geldiğimizi, toplum olarak tartışmayı, konuşmayı, uzlaşmayı unuttuğumuzu vurgulayan Oytan konuşmasında şunları söyledi:

“Ankara’da Atatürk Orman Çiftçiliği tartışmaları unutuldu, şimdi de Anıtkabir tartışmaları başladı. Artvin’de altın madenleri, Karadaniz’de turistik yapılaşmalar, Ege, Marmara da zeytin ağaçları, İzmir körfezi gerçekten bunaltık.

Kendi mesleğimize, kentlere ve ülkeye sahip çıkma ve daha iyi bir dünyada yaşama biz mimarların hakkı ve görevi. Eskiyi yıkarak yenisini yaptığınızda yenilikçi olmazsınız. Şehrin marka değerini yükseltemezsiniz. Kent ve kentli kimliğini oluşturamazsınız. Belleksiz bir kentleşme toplumsal dinamikleri bozmakta, ısrarla sahip çıktığımız yerel değerler, kültürel miras, doğal çevre, yağmacılar tarafından yok edilmekte, karşı çıkışlarımız yok sayılmakta, etik değerler ayaklar altına alınmaktadır. Tarihi kimliği antik çağlara kadar uzanan şehrimiz ne yazık ki kimliksiz hale gelmektedir.

Aramızda olmayan, itiraz ve isteklerimizin çoğunu dikkate almasa da, bizleri meslek mensubu olarak kabul eden, görüşlerimizi nezaketle dinleyen, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in de kulaklarını çınlatarak, kendisine gıyabında saygılar sunuyorum. Şehrimizde ilçe belediyeler, mahallelerde uygulanan sözde projeler itirazlarımıza rağmen, yapılmaya devam edilecekse, bu saatten sonra bilmiyordum mazeretini kabul etmemiz de mümkün değildir. Biz onlara ulaşamıyorsak, onların bize resmi kimlikle gelip sorması gerekmez mi?”

Mimarlar Odası’nın Gala yemeğine; Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP İl Başkanı Sinan Özkar, Meslek Odaları Başkan ve yöneticileri, demokratik kitle örgütleri temsilcileri, mimarlar ve mimarlık fakültesi öğrencileri de katıldı.

Editör: TE Bilişim