Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hasan Atak,  sigarayı insanlara sevdiren tatlandırıcı maddelerin yasaklanmasını istediklerini belirterek yeni hükümet programında sigara ile mücadele ilkesi olmadığını söyledi.
Tüketici dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hasan Atak,  31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeni ile yaptığı açıklamada  sigaranın içimini zevkli hale getirmek için tütüne 280 değişik aromatik madde konulduğunu  belirterek  “Bu katkı maddelerinin kullanılması iznini, TAPDK Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu veriyor. Bunların listesini TAPDK nın kendi sitesinde bulmak mümkün. Bu maddelerden bazıları ise şöyle, Mısır şurubu, Yasemin yağı, Vanilya, trietil limon tuzu,  üzüm özütü, süsen çiçeği özütü, şeker kamışı özütü, mandalina ve limon yağı, sitrik asit, sorbitol, beyaz şeker, şeker kamışı özütü,  sardunya yağı, sandal ağacı yağı, erik, üzüm, kereviz tohumu yağı, sakaroz, havuç suyu, kakule, karanfil yağı, Bulgar gül yağı, bergamut yağı ve 280 tane değişik koku ve kimyasal.
Sigara markalarına konan değişik katkı maddeleri nedeni ile tiryakilerde bir de marka bağımlılığı gelişiyor” dedi.
 En kötüsünün de bir markaya bağımlı olmak olduğunu vurgulayan Atak, sigara alışkanlığını yenmek için önce severek içilen sigaranın markasının değişmesi gerektiğini uzmanların ifade ettiğini kaydetti.
 Bu yüzden sigaraya TAPDK izni ile konulan katkı maddelerinin sayısının azaltılmasını istediklerini belirten Atak şunları söyledi:
“Ülkemizde sigara paketleri üzerindeki uyarı fotoğraflarının giderek pastel tonlarda kullanılıyor ve uyarı etkisi kalmıyor. Ülkemizde acilen markasız, düz paket uygulamasına geçilmesini istiyoruz. Yeni hükümetin programında  önceki programda yer alan ‘tütün kullanımı, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile etkin mücadele’ ilkesi yerine ‘sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi’ ilkesi geldi.  Mevcut hükümet münhasıran sigara ile mücadeleye devam etmesi gerekiyor.”
 
Editör: TE Bilişim