DİSK Genel Yönetim Kurulu Genel Başkanı Kani Beko önderliğinde, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve 84 gündür çadırda direnen ICF işçilerine destek ve moral ziyaretinde bulundu.

Eskişehir Demokrasi Emek Güçleri, demokratik kitle örgütleri, emekten yana siyasi partilerinde hazır bulunduğu basın açıklamasında konuşan DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdardoğlu, fabrika önünde işçilerle, dostlarla iç içe olduklarını dile getirerek “1 ay önce de ICF işçilerinin sorunlarını dile getirmek için Eskişehir’e geldik, yürüdük ve anlattık. Bugün 84. Günü, değişen bir şey yok. ICF işçileri haklarını sonuna kadar arayacak, haksızlığa dur demek için mücadeleyi sürdürecektir” dedi.

Sınıfsal sendikal yaşamına dün olduğu gibi bugünde saldırıların devam ettiğini vurgulayan Serdaroğlu, “Sermayenin devam ettirmesi iktidarın tüm imkanları ile peşkeş çekmesi ile mümkündür. Sendikal yasakları önümüze çıkartıyorlar, emek hareketi engelleniyor ama yandaş sendikalar güçlendiriliyor. Ancak bizler ayakta dimdik durmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

DİSK GENEL BAŞKANI BEKO: SOSYAL CİNAYET İŞLENİYOR

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ICF işçilerinin çok zor ve ağır koşullarda gece gündüz çalışıp evlerine ekmek götürmek istediklerini belirterek “İşçi arkadaşlarım ne itiyorlar. Evlerine açlık sınırının üzeride bir ücret götürmek istiyorlar. Çocuklarına daha iyi, daha aydınlık bir gelecek sunmak istiyorlar. İnsanca yaşamak istiyorlar” dedi.

ICF işçilerinin anayasal haklarını kullanarak DİSK Birleşik Metal İş sendikasına üye olduklarını anımsatan DİSK Genel Başkanı Kani Beko şunları söyledi:

“Bakanlıktan yetki belgesi gelir gelmez işveren işçi arkadaşlarımızı işten çıkarmaya başladı. Anayasa ve yasalar ayaklar altına alınarak bauda bir sosyal cinayet işlendi. İşverenlere bu sosyal cinayetleri işleme cesaretini veren ise maalesef hükümetin çıkardığı yasalardır. 6356 Sayılı yasa’da yer alan çift baraj, yetkinin bakanlıktan alınması ve yetki itirazları, işverenlere bu gibi yasadışı, insanlık dışı uygulamalar için cesaret vermektedir. Türkiye’de sendikal nedenle işten çıkarmaya karşı güvence olarak ‘tazminat’ belirlenmiştir. Bu nede demektir: Paran varsa verirsin tazminatı, yasaları da anayasayı da çiğneyebilirsin. Kısacası parpası olana Anayasa’yı yasaları çiğnemek serbest.  ICF işçilerini anayasal haklarını kullandığı için işten çıkaran işveren cesareti, hükümetin çıkardığı 6356 Sayalı Yasa’dan almaktadır.

Türkiye’de işsizlik oranları giderek artmaktadır. İşsizlik belası büyürken Anayasal bir haklarını kullandıkları için insanları işten atmak, işsizler ordusunu büyütmek bizim için kabul edilemez. Burada fabrikanın bacası tüterken iş barışının sağlanmasının yolu bellidir. Tüm işçi arkadaşlarımız derhal işe geri alınmalıdır. Bu arkadaşlarımız okullar açılmadan hemen önce işten atıldı, peki u işçi kardeşlerimizin okula giden çocuklarına nasıl defter, kitap, çanta alacaklardır. Bugün ne yiyip içeceği değil oların çocuklarının geleceği söz konusudur. Burada işlenen sosyal cinayete derhal son verilmelidir. Bedeli ne olursa olsun bu onurlu mücadelenin sonuna kadar yanında olacağız. Bu işçi kardeşlerimizin hakkını yedirmeyeceğiz.”

 

Editör: TE Bilişim