8 Şubat 2016 Pazartesi günü yapılan meclis toplantısında Sanayi Çarşısı’nın kentsel dönüşümüne ilişkin gündem maddesi görüşüldü. Ancak AKP’li meclis üyeleri kentsel dönüşüme karşı çıkarak meclisi kilitledi. Bunun üzerine Başkan Kurt, “Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyeleri, Sanayi Çarşısı bir çöküntü alanı olarak kalsın mı yoksa dönüşsün mü buna karar verecekler? Kendileri bilirler. Eskişehir onları tarih huzurunda yargılayacaktır” diye konuştu.

 Başkan Kurt konuşmasının bütününde şunları söyledi: “Bu alan Eskişehir’de 60 yıldır Küçük Sanayi olarak kullanılan ve şu anda artık gerçekten çok olumsuz koşullarda çalışılan ve şehrin ortasında mezbelelik bir alan. Bu alanın değiştirilmesi, dönüştürülmesi ve kent dışına taşınması Eskişehir’de hiç kimsenin itiraz etmediği bir nokta. Dolayısıyla biz burada hiç bir politik çıkar ve rant peşinde koşmadan, inandığımız doğrultuda doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Bu alan 64 hektarlık bir alan ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11.11.2010 tarihli kararı ile ve oy birliği ile kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmiş. Yani bu huzurunuza gelen normal 1/5000’lik plan tadilatı değişikliği ya da önerisi değil. Bir kentsel dönüşüm planı tasarısı. Bu 2010 yılından sonra bazı görüşmelerle daha sonra 15 Ocak 2013 tarihinde zamanın Odunpazarı Belediye Başkanı’nın da özel ısrarlarıyla Büyükşehir Belediye Meclisimizce oy birliği ile yine üstüne basa basa söylüyorum, Odunpazarı Belediyesi’ne yetkilendirme kararı ile verilmiştir.”

 BU PLAN TEMEL ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE UYGUN

 “15.01.2013’te Büyükşehir’de CHP’li üyeler çoğunluktaydı. Meclis üyelerinin hiç biri bu işi Odunpazarı Belediyesi’ne vermeyelim, verirsek yanlış yaparız, onlar bu işi yaparsa çok büyük puan toplar kaygısına kapılmadan doğrudan Odunpazarı’nın ve Küçük Sanayi Sitesi’nin menfaatleri doğrultusunda bir karar vermiştir. Bu kararı verirken de hiç bir siyasi komplekse kapılmamışlardır. Oysa 30 Mart 2014 seçimlerinden sonra öyle bir gelişme oldu ki Odunpazarı Belediyesi CHP’li oldu, Büyükşehir Belediye Meclisi AKP’li. Şimdi biz o zaman AKP’li Odunpazarı Belediyesi’nin yapmadığı dönüşümü yapmak zorunda olduğumuzu kabul ederek bir çalışma başlattık. Bu çalışmanın sonunda da bu bölgenin 5000’lik planını özel proje olarak ve ayrıntılarında da ekleriyle beraber yapılacak işleri plan notlarıyla getirdik. Bu plan yapma tekniğine uygun ve 5000’lik planların temel şehircilik ilkelerine uygun olarak yapılması doğrultusunda gerçekleşmiş bir rapor çalışma.”

 ESKİŞEHİR KALDIRILSIN İSTİYOR

 “Bu konu Ekim ayından beri Komisyonda. Komisyon görüşmeleri yapmadı ama yaptı diyelim. Bazı eksiklikleri buldu ise bunlar tartışılır görüşülür ve ona göre bir değerlendirme yapılabilir. Fakat böyle bir çalışma da yapılmadı. Bize zaman zaman bunun içi boş doldurun denildi. Oysa içi boş değil. İçi dolu ve içinde neyi ne kadar yapacağımız, kaç metre yapacağımızın hepsi belli. Zaten bunlar bir hedef rapora bağlanması gereken rapor. Yani Büyükşehir Meclisi, Odunpazarı Belediyesi’ne Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili diyecek ki siz orada en fazla 15 bin kişilik, biz öyle öneriyoruz bir çalışma yapacağız ya da 10 bin kişilik ya da 12 bin kişilik. Şu haliyle 12 bin kişilik. Bu hedef ortaya çıkarsa biz ona göre altını dolduracağız. Çünkü biz kentsel dönüşüm çalışması yaptığımızı unutmamamız lazım. Bu kentsel dönüşüm projelerinde tasarım var, 5000’lik var, 1000’lik var, uzlaşma var, inşaat var. Her türlü sonucuyla beraber biz Odunpazarı Belediyesi olarak bu sorumluluğu üstlenmişiz ve bu sorumluluğumuz gereği de diyoruz ki burası tamamen sıfırlanacak. Sıfırlandıktan sonra yeni yeni yapılar ortaya çıkacak. O nedenle özel proje alanı olarak getirilmesi gerekiyor. Ama bize gereken sınırlamaları, hedefleri Büyükşehir Belediyesi versin. Ama böyle hedef verilmiş değil. Şimdi biraz önceki tartışmamızda da ortaya çıktığı gibi imar komisyonu 10 günlük süre içerisinde bu çalışmayı yapmadığı için reysen vermeli ve bir an önce karar vermeli. Vereceğiniz karar şu: Küçük Sanayi Sitesi dönüşümü hayata geçirilsin mi, geçirilmesin mi? Eğer Küçük Sanayi Sitesi bu haliyle kalsın, biz çok memnunuz diyorsak o zaman yapacak bir şey yok. Ama Küçük Sanayi Sitesi kötü, görüntü kötü, imarı kötü oradaki mülk sahipleri mülklerinin değerini bulamıyor ve biz burada düzgün bir çalışma ortamı bulamıyoruz diyorsak o zaman bunun değiştirilmesine, dönüştürülmesine, verilen karara herkesin yardımcı olması lazım ki bütün Eskişehir bunun bir an önce kaldırılması noktasında birleşmiş durumda. Dolayısıyla bu işi engellemek doğru değil.”

 YETKİYİ VERİN KALDIRALIM

  “AKP’li belediyenin yapmaya cesaret edemediği şeyi yaptık. Bu planı getirdik. Şimdi AKP’li arkadaşlarımız buna engel olmasınlar. Biraz önce engelleme edebiyatı diyordun evet bu ciddi ciddi Eskişehir kentinin imarını tıkamaktır. 30 yıldır kaldıracağız denilen yeri kaldırılmasına biz elimizi taşın altına koyuyoruz ve bu doğrultuda yetkiyi istiyoruz. Şimdi 1/1000’lik planlarda netleşecek olan işler tekrar Büyükşehir Belediye Meclisi’nde arkadaşlarımızın huzuruna geldi. Dolayısıyla yapılacak her türlü yanlışı engelleme şansları, imkânları var ki bizim yanlış yapmayacağımızı iddia ederek bu işe başlıyoruz. Biz şimdi bu doğrultuda karar vereceğiz bu işin uzaması bizim de, sanayideki esnafın da, mülk sahiplerinin de rahatını kaçırıyor. O zaman bu işi uzatmayacağız.”

 AKP’LİLER DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ AÇMALI

 

“Arkadaşlarım bugün bir karar verecek: ya Sanayi Çarşısı’nı kaldıralım, kentsel dönüşümünü uygulayalım ya da uygulamayalım. Sanayi Çarşısı bu haliyle 50 yıl daha gitsin. Sorun budur! Önemli olan bu kente hizmet etmekse burada artık küçük tartışmaların dikkate alınmaması gerekir. Biz hiçbir vatandaşımızın, hiçbir mülk sahibinin zarar etmeyeceği bir planla geleceğiz. Biz bütün mülk sahiplerimizle tek tek uzlaşarak geleceğiz. Bu uzlaşmayı yaparken burası özel proje alanı olur ise çok kolay uzlaşacağız, elimiz rahatlayacak mülk sahipleriyle de, ilgili kurumlarla da. İlgili odalarla da görüşürken daha fazla hareket kabiliyetimiz olacak. Bu nedenle böyle bir talebimiz var. Yoksa bunun içinin boş olması canımızın istediği gibi icraat yapacağımız anlamına gelmiyor. Ekte belli, koymuşuz kaç m2 okul yeri yapacağız, kaç m2 yeşil alan yapacağız, kaç m2 sosyal alan yapacağız. Şimdi bunların hepsini raporun ekinde sunmuş, kendimizi zaten yasal olarak sınırlamışız. Burada bize bu doğrultuda samimice yetkiyi versinler çünkü burada politik hesap yapılmaz. Burada önemli olan Eskişehir’in çıkarlarıdır, önemli olan sanayi esnafının çıkarlarıdır. Önemli olan Sanayi Çarşısı’ndaki mülk sahiplerinin çıkarlarıdır. Biz bunların tamamını koruyarak 1/1000’lik planlarla geleceğiz ve bu planlar için de Büyükşehir Meclisi’nin onayı gerekiyor. Büyükşehir imar komisyonu inceleyecek o nedenle bu talebimizin kabulü doğrultusunda oy vermelerini diliyorum. Umarım bu doğrultuda hareket ederler ve Eskişehir’i bu olumsuz tablodan, olumsuz görüntüden kurtarırız diye düşünüyorum. Herkese teşekkür ediyorum.”

 İMAR KOMİSYONUNDAN KAÇ KİŞİ GELDİ?

 “Biz burada 22 aydır çalışıyoruz. 22 aydır Ticaret Odası’yla, Sanayi Odası’yla, Esnaf Odaları’yla, Tornacılar Odası’yla, kooperatiflerle pek çok toplantılar yaptık. Yani Sayın Önder geldi gelmedi, duydu duymadı bilemem ama hem Büyükşehir’in, hem Tepebaşı’nın, hem Odunpazarı’nın imar komisyonu üyelerini de davet ettik. Kaç kişi geldi? Şimdi hem bu işlere ilgi göstermeyeceksiniz, hem ondan sonra da bizim bilgimiz yok, haberimiz yok, böyle bir şey olmaz diyeceksiniz ve hiç bununla alakası olmayan Kızılyer’i bizim önümüze süreceksiniz. Kızılyer ayrı bir şey. Kızılyer, 5000‘lik planı yapılmış, Kasım ayında Odunpazarı Belediyesi’ne gelmiş. Bizim arkadaşlarımız 1000’lik plan için çalışıyor. Uygun ortamda gelecek.”

 ESNAFIMIZ MAĞDUR OLMAYACAK

  “Ben şunu çok net söylüyorum: 2013 yılı Ocak ayında Sayın Burhan Sakallı’ya yetki verilmiş. 2014’ün 30 Mart’ına kadar yapılabilirdi. Niye yapılmadı? Yapılmamış, aynı Gündoğdu’da olduğu gibi! 4 yıldır Gündoğdu’da ne yapıldı çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından? Hangi plan yapıldı? Bu işlerin öyle hemen çok kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Şimdi biz geldiğimiz günden itibaren bu işin alt yapısını hazırladık, ihalelerimizi yaptık, çalışmaya başladık. Yetişti, huzurunuza getirdik. Şimdi niye geç kaldı, niye böyle oldu bu değil tartıştığımız. Esas olan şu Sanayi Çarşısı kalksın. Bana şimdi esnafın durumu ne olacak, Teksan şu olacak; bunlar işin oyalaması. Biz oradaki esnafımızın hiçbir hakkının zayi olmaması için her şeyi yaparız. Sosyal donatı alanlarıyla, diğer uygulamalarıyla ne önerdiğimizi koyduk ve o boş dediğiniz plandan bir sürü eleştiri çıkarıyorsunuz şu eksik bu eksik diye. Niye? Çünkü var, boş değil.”

 PLANI İYİ OKUMAK LAZIM

  “Bakın 2002’de Sanayi Çarşısı’nın mevcut planı, mevcut yani şu anda Sanayi Çarşısı’nı hiç kimse ellemese, hiç kimse dokunmasa 12800 kişi yaşar. Bu hak. Bu oradaki mülk sahiplerine verilmiş olan bir hak ve bunu hiç kimse aşağı indiremez. Yani biz şimdi burada 10000 kişi yaşasın diyemeyiz. 12800 küsur, biz ona ilave 2714 kişi ekliyoruz. Bu atla deve değil. Şimdi bakıyoruz: Sanayi Çarşısı’nın bitişiği Emek Mahallesi hektara 250 kişi yoğunluk, Erenköy hektara 250 kişi yoğunluk, Gökmeydan hektara 274 kişi yoğunluk, Yunuskent’in de bulunduğu Yenidoğan hektara 350 kişi. Biz buraya mevcut hali hektara 194 kişiyken hektara 237 kişi diyoruz. Eskişehir ortalamasının altında. Dolayısıyla burada bazı şeyleri abartmadan ve işi doğru anlatmamız lazım. Şu anda mevcut alanda imar planı yapıldığı zaman ticaret artı konut 369.860 olması lazım. Şu anda biz kentsel dönüşüm yapıyoruz ve buna rağmen 44.865 eksiltiyoruz, 3.525 konut artı ticaret alanı yapıyoruz. Bunları okumak lazım. Biz bunları plan notlarına koymuşuz. 

 YÖNETMELİĞE TAMAMIYLA UYGUN

  “Şunu net olarak bütün Eskişehir’e söylüyorum. Odunpazarı Belediyesi olarak yapacağımız kentsel dönüşümdür.  Israrla söylüyorum kentsel dönüşümdür, sıradan 5.000’lik tadilat planı değildir.  Kentsel dönüşüm olduğu için burada 1.000’lik var, burada tasarı var, burada uzlaşma var, burada inşaat var, burada yapım sözleşmesi var, burada imalat var. Bunların tümüne bakarak dikkate almamız gerekiyor. Net soru daha planlı alanlar imar yönetmeliğine uygun mu değil mi? Yani bizim bu önerimiz planlı alanlarda imar planı yapmaya ait yönetmeliğe uygun hareket edilmiş mi? Edilmiş; bunu kimse inkâr edemez.” 

 

SANAYİ ÇARŞISI KALKSIN MI KALKMASIN MI?

  “Ben uzlaşmadan yana bir politikacıyım. Burada bütün arkadaşlarımla tek tek uzlaştığım gibi derneklerle, sivil toplum örgütleriyle, odalarla uzlaşmanın yollarını arıyoruz. Plan yapımı konusunda uzlaştık ama planı nasıl yapacağız?  Bize verilen hedef doğrultusunda yapacağız.  Bunun dışında böyle bir şansımız yok. 30 yıldır yapılamamış, şimdi biz yapmak istiyoruz. Sizin Sayın Burhan Sakallı yapmamış, bana bu yetkiyi verin ben yapmak istiyorum.  Çok zor bir şey değil! Sanayi Çarşısı kalksın mı kalkmasın mı?  Burada oylanacak olan bu.”

 TARİH HUZURUNDA YARGILANACAKLAR KENDİLERİ BİLİRLER

 “AKP’li meclis üyesi arkadaşlarım; bakın, Eskişehir’e yanlış yapmayın. Size doğru bir şey söyleyeyim. 13 yıldır iktidar Adalet ve Kalkınma Partisi. Hangi işi bitirdiniz? Eskişehir’de hangi işi bitirdiniz bana onu gösterin. Ne oldu tren yolu? Ne oldu Gündoğdu? Yapmayın gözünüzü seveyim. Dolayısıyla burada, Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyeleri, Sanayi Çarşısı bir çöküntü alanı olarak kalsın mı yoksa dönüşsün mü buna karar verecekler? Kendileri bilirler. Eskişehir onları tarih huzurunda yargılayacaktır.”

 

 

 

Editör: TE Bilişim