Kristal İş Sendikası Şube Başkanı Erdal Akyazı, Ermenek’te özelleştirilen maden ocağında meydana gelen ve 18 emekçinin 4 gündür ocakta mahsur kalmasına neden olan su baskınının bir iş kazası olmadığını cinayet olduğunu söyledi.

Soma faciasından sonra modern ülkelerde maden ocaklarında olması gerekli görülen yaşam odası bulundurma zorunluluğunun yasalara girmemesinin AKP milletvekillerinin çabalarını anımsatan Akyazı, “Aşırı kar hırsı ile gençlerimizin, kardeşlerimizin, emekçilerin ölü bedenleri üzerinden nasıl zenginleştiğini gördük. Sermayedarlar zenginleştikçe emekçiler fakirleşmiştir.

Bunun suçlusu sadece sermaye kesimi değildir. Bunun suçlusu;  12 yıldır Türkiye’yi  yöneten AKP iktidarı ve onun şakşakçısı havuz (sermaye) medyasıdır. Bunun suçlusu, gerektiği  gibi ve gerektiği kadar muhalefet etmeyen; muhalefet partileridir” dedi.

“Ülkemizde bir kara düzen işletilmektedir. Bu kara düzen durdurulmadıkça, bozulmadıkça bu ölümler sürecektir, bu sefalet ortadan kalkmayacaktır” diyen Kristal İş Sendikası Şube Başkanı Erdal Akyazı şunları söyledi:

“Bir kez daha iman ettik ki bütün bu sıkıntıların çaresi demokrasidir. Bir an evvel demokrasi bütün kurum ve kuralları ile güçlendirilmelidir.

 Sendikal örgütlülüğün önündeki yasal ve özellikle idari baskılara son verilmelidir.

Üstünlerin hukuku değil, Hukukun üstünlüğü prensibi idarede geçerli kılınmalıdır. Kamu Yönetimi şeffaf hale getirilmelidir.

Taşeron sistemi halka, emekçilere ölüm ve fakirlik getiren bir sömürü sistemidir, kaldırılmalıdır.

Büyüklüğüne bakmaksızın  işyeri  işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları oluşturulmalı buralarda bulunan işçi temsilcilerinin yetkileri artırılmalıdır.

 Yasalara uymayan gerekli tedbirleri almayan Emekçilerin hayatına kasteden sermayedarlar evrensel hukuka göre yargılanıp cezalandırılmalıdır.

Umudumuz sizlersiniz, umduğumuz üreten eşitçe paylaşan aydınlık bir Türkiye’dir.”

 

 

Editör: TE Bilişim