Toplam 31 bin 765 metrekarelik alana sahip olan park ilk olarak 1996 yılında hizmete açılmış ardından 2010 yılında Muammer Uludemir sanat parkı ismini almıştı. Tepebaşı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünce yapılan düzenleme ve tadilatın ardından kullanıma açıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 7.’sini açtıklarını ifade ettiği deneyimli kafe hakkında şunları aktardı:

“Uluönder mahallemiz Tepebaşı’nın eski mahallerinden, çağdaşlığını, sevgisini gösteren bir mahallemizdir. Daha önümüzde yapacağımız çok şeyler var ama deneyimli kafe mahallemizin çok önemli ihtiyaçlarını karşılayacak. Bu mekan içinde hem erkekler, hem kadınlar hem çocuklar herkes hizmet alacak. Burası bir belde evi gibi çalışacak. Aynı zamanda burada nişanınızı yapabileceksiniz, yaş günü kutlayacaksınız, evdeki eğlencelerinizi burada yapabileceksiniz. Mahalleli ile burada kucaklaşacağız. Bu parkın tamamı yenilenecek ama burada öncelikle eski müstecirin çalıştırdığı yerde artık deneyimli kafe yapmak zamanı geldiği için buradan başladık. Burada 1996 yılında hem amfi tiyatro hem şelale vardı ve elden geçirildi. Bundan sonrada devam edecek. Burada suni havuzlar, ufak göletler sentetik yürüyüş yolları, sentetik sahalar devam edecek. Parkımız tamamen yenilenecek ve Uluönderliler burada çok güzel zaman geçirecek. Burasının dolup dolup boşalacağına inanıyorum.”

Ramazan ayında istenildiği şekilde iftarların yapılamadığına dikkat çeken Başkan Ataç düzenleyecekleri konserlerle telafi edeceklerini söyledi: “Mahallerimizde küçük küçük konserlerimiz olacak” dedi.

Açılışa katılan Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, “Burada böylesine güzel birlik ve beraberlik merkezi açan Tepebaşı Belediyemize teşekkür etmeliyiz. Bir halk ozanımızın ismini vermesi nedeniylede kendilerine çok teşekkür ediyorum. Deneyimli kafeler, belde evleri sadece Eskişehir’de değil, tüm Türkiye’mize örnek olmuş durumda. Ben bizzat şahit oldum, diğer illerin belediye başkanları, değerli siyasetçiler ‘biz bunu yapabilir miyiz, nasıl yapabiliriz’ diye Başkanımız Ahmet Ataç’a soruyorlar. Aynı isimle başka yerlerde başka yerlerde belde evi olarak açıyorlar. Ben inanıyorum ki bu deneyimli kafe’nin de başka bir yerde aynı isimle açılacağına inanıyorum” diye konuştu.

Açılış daha sonra Adıyaman Milletvekili ve Sanatçı Faruk Demir ile Eskişehirli ses sanatçısı Hira’nın da sahne aldığı konserle devam etti.

Parka ismi verilen merhum sanatçı Muammer Uludemir kimdir?

Türk Halk Müziği Araştırmacısı ve Derlemecisi merhum Muammer Uludemir; 1941 Eskişehir'in Hacıalibey Mahallesinde dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini de Eskişehir'de tamamlamıştır.

Müziğe olan merakı ve yeteneği sayesinde lise radyosunda hem bağlama çalmış hem de koroyu yönetmiştir. Eskişehir Halk Eğitim Merkezinde yıllarca Halk Müziği koro yöneticiliği ve bağlama öğreticiliği yapmış, öğrenci yetiştirmiştir. Eskişehir ve çevresinden pek çok derlemeleri bulunan Muammer Uludemir’in derlemeleri TRT repertuarına da alınmıştır. “Eskişehir Türküleri” ve “Eskişehir Folklor Müzik Derlemeleri” adlı kitapları yayınlanmıştır.

1982 yılında emekli olduktan sonra İzmir 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Müziği Bölümünü kazanarak müzik üzerine yükseköğrenim yapma hayalini gerçekleştirmiştir. Yüksek Lisansını da tamamlayan Muammer Uludemir tezini “Eskişehir Semahları” üzerine hazırlamıştır.

9 Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesinde iki yıl boyunca ders vermiştir. Kültür Bakanlığı tarafından “Eskişehir Semahları” ve “Türk Halk Musikisinde Söz-Dizim İlişkisi” adlı kitapları yayınlanmıştır.

Muammer Uludemir 19 Ekim 1998 yılında geçirdiği bir rahatsızlık sonucu vefat etmiştir.

Editör: TE Bilişim