Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen Kırsal Kalkınma Eylem Planı Çalıştayı, Tepebaşı Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Tarım ve hayvancılık ile ilgili sorunların masaya yatırıldığı çalıştaya, Eskişehir’de kırsal kalkınma çalışmaları ile ilgili kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, birlik ve kooperatifleri katıldı. Çalıştayda çeşitli sunumlar gerçekleştirilirken kırsal alanları temsilen çalıştayda bulunan temsilciler, görüş ve önerilerini paylaştılar.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, köyü köy yapan özelliklerin tarım ve hayvancılık olduğunun belirtti. Ataç, “Türkiye’de iktidarın kırsala farklı bakmasından kaynaklanan bir takım yasalar çıktı. Bu yasaların en sonuncusu 6360 sayılı Büyükşehir yasası. Bölgemizde 3 tane belde belediyesi kapatıldı. Bu şekilde 57 mahalle otaya çıktı. En uzak mahallesi 170 kilometre uzaklıkta yer alan 650 kadar mahallesi Büyükşehir’in oldu. Bu yasalar hazırlanırken hiç birinin bütçesi verilmedi. Köyü köy yapan tarımdır, hayvancılıktır. Bu yasayla ihtiyaçları karşılarsınız ama köyü kalkındıramazsınız. İşler sahipsiz kalmaya başlayınca kooperatifler ön plana çıktı. Biz de yıllardır kooperatifleri destekliyoruz. Toplanınca bir kırsal kalkınma komisyonu oluşturduk. Belediye binasında toplantıları yaptık. Daha sonra da kırsal kalkınma gelişim ve eylem planlarının hazırlanması ihtiyacı ortaya çıktı. Bunlar hep birbirini tetikleyen konular. 61 mahallemizde durum tespiti yaptık, özellikle tarım ve hayvancılık konusunda. 61 mahallemizde yaklaşık 224 bin 230 dekarlık alanda tarım yapılıyor. Ayrıca 36 bin 439 dekar da meramız var. Ayrıca ilçemizde bin 370 işletmede 24 bin büyükbaş hayvanımız var. Bin 75 işletmede ise 96 bin küçükbaş hayvanımız var. Bugün bu çalıştayda her şey konuşulacak, hayata geçecek. Ama şu çalışma ile bundan sonra hep iç içe olacağız. Belediyedeki deneyimimizi bu konuya da rahatlıkla aktaracağız” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim