Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyeleri, geçtiğimiz hafta sonu kente gelen İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği aktivisti Pınar Arkan’ın İstanbul’a dönüşü sırasında trene alınmamasını protesto etti.
Kasım ayının son haftasında Eskişehir’e ‘Nefret Suçu Mağduru Transları Anma’ paneli için gelen İstanbul Lezbiyen Gay Biseksüel Transeksüel İnterseksüel (LGBTİ) Dayanışma Derneği aktivisti Pınar Arkan, düzenlenen panel sonrası İstanbul’a gitmek için Yüksek Hızlı Tren bileti aldı. Bilette, mevcut olan Pınar Arkan ismiyle Eskişehir Tren Garı’na giden aktivist, girişte yapılan bilet kontrolü sırasında mavi kimliğini verdi. Daha sonra gar görevlileri, bilet üzerinde yazan isim ile kimlikte yazılı isimlerin uyuşmadığı gerekçesiyle Pınar Arkan’ı trene almadı. Arkan, gar görevlilerini protesto ederek, farklı bir vasıta ile ulaşımını sağladı.
Yaşanan durumu protesto etmek amacıyla Eskişehir Tren Garı önünde toplanan Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyeleri, trene alınmayan Pınar Arkan ve diğer trans bireylerin ulaşım hakkının engellenmemesi için basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar, hazırladıkları dövizler ve açtıkları afiş ile çeşitli sloganlar attı. Daha sonra grup adına basın açıklaması yapan Dilam Biçici, “Bilindiği üzere Eskişehir Demokratik Kadın platformu olarak 27 Kasım Pazar günü düzenlediğimiz Nefret Suçu Mağduru Transları Anma panelimize İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği aktivisti Pınar Arkan katılmıştı. Pınar Arkan panel sonrası Eskişehir’den İstanbul’a seyahat etmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na ait hızlı tren seferlerinden yararlanmak amacıyla hızlı tren bileti satın aldı. Ancak trenin kalkış saatinde tren garına giden trans aktivist Pınar Arkan bilet kontrolü yapılırken kimliğinin mavi olması sebebiyle ve bilet ile kimlikte yazan ismin farklı olması gerekçe gösterilerek ulaşım hakkı TCDD tarafından engellenmeye çalışılmıştır. Trans aktivist Pınar Arkan TCDD’yi tek başına protesto ettikten sonra başka bir vasıta kullanarak ulaşım sağlamıştır. Bizler buradan bir kez daha ifade ediyoruz, her türlü homofobik, transfobik yaklaşımların karşısında olacağız. Transların ve LGBTİ’lerin var olduğu ve herkes gibi barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını özgürce karşılayabilecekleri güne kadar mücadele edeceğimizi beyan ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından grup, olaysız bir biçimde dağıldı.
Editör: TE Bilişim