Türk Dünyası Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna,  basında vakıfla ilgili yorumlara yanıt vererek, vakıf çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.
Vakıf başkanı Tuna’nın açıklaması şöyle:
-Kültür Başkentliği yasa değişikliği ile 2014 yılı Temmuz ayına kadar uzatıldı.6 aylık tasfiye süreci ile beraber 2015 yılı başına kadar devam eden işlerin bitirilmesi sağlandı. (Toplam 2 Yıl)
 
-Bitirilmeyen işler ve devam eden kalıcı eserlerin tamamlanması görevi de Hükümet üyelerinden oluşan Ajans Koordinasyon Kurulu kararı gereği, Ajansın kendi kurduğu Türk Dünyası Vakfı’na verildi.(“Türk Dünyası Kültür BaşkentliğiVakfı”doğru ifade değildir.)
 
-Vakfın başına Güngör Azim TUNA getirilmemiştir.Vakfımızın Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Prof.Dr.Nabi AVCI’dır.Mütevelli Heyet aldığı kararları kendi oluşturduğu Yönetim Kurulu eliyle uygulatır.Güngör Azim TUNA, Mütevelli üyesidir.Yönetim Kurulu’nun da Başkanı olarak görevlendirilmiştir.
 
-Görüldüğü gibi bu Vakıfta kişiler isimleriyle bulunmakta, makam mevki unvanları ile yer almamaktadır. Makam unvanları ile görev yapılan Vakıfların halini görmek için lütfen Yunus Emre Kültür Sanat Vakfının durumuna bakılmasını öneriyoruz.
 
Vakıf yönetim kurulu her ay düzenli olarak toplanmakta olup, bu toplantılar Eskişehir’de yapılmaktadır.
 
-Kültür Başkentliğinin mal varlığının Vakfa devredilmesi konusunun, izah edilmesi gerekir.  Ortada büyük bir mal varlığı olmayıp bunlar daha önce kamuoyuyla paylaşılmıştır.
 
Odunpazarı’nda bir sarı konak ve bir ev ile toplam 1200 m2 civarında arsa, bunun dışında kamuya ait birkaç gayrimenkulden elde edilen sembolik kira gelirleri mevcuttur.Tabii Kültür Başkentliği döneminde yayınlanan kitaplardan depolarda olanlar da Vakfa devredilmiş olup, Vakıf bunlardan satabildiğini satarak gelir elde etmeye çalışmaktadır.
 
-Vakıf kurulurken Ajans tarafından 500.000. TL ile kuruldu.İlk Genel Kurul Toplantısı yapılmadan hemen önce bazı belediye başkanları başlangıçta kabul ettikleri ve genel kurul üyesi oldukları Vakıftan istifa ettiklerini açıkladılar, Vakfın hukuksuz olduğunu söyleyerek.Vakıf kurulmasının dernek gibi olmadığını, birçok prosedürile beraber mahkeme kararı ile kurulduğunun altını çizmek gerekir.
-Belediyelerin, Devlet Kurumlarının yapacakları işler bellidir.Vakıflar kendi tüzüklerinde yazan işleri yapmak için, kamu menfaatine kurulan, kar amacı gütmeyen gönüllü kuruluşlardır.Devletin işini kolaylaştırırlar.Toplumun bazı sosyal, kültürel, ekonomik vs. ihtiyaçlarını imkânlar nispetinde karşılamaya çalışırlar.
 
-Türk Dünyası Vakfı’nın amaçları ve hedefleri bellidir.Vakfın, Eskişehir’e ayrılmış para ile başka bir yere hizmet götürmesi de söz konusu değildir.Vakıf projeler üreterek, kaynak oluşturarak, bağışlar ve yardımlarla istediği her yerde faaliyet yapar vakıf senedine Vakfın Web sitesinden ulaşılabilir. İki yıldır Eskişehir Valiliği’nin desteğiyle Eskişehir’de yapılan, Türk Dünyası Bilim Şenliği, Vakfa maddi yük getirmeden Şanlıurfa Valiliği sponsorluğunda bu yıl yapılacaktır. Önümüzdeki yıl başka bir şehrimizden talep gelirse bu da değerlendirilecektir. Bu konuyu malzeme yapmanın, yapılan çalışmaları gölgelendirme, Vakfı ve üyelerini itibarsızlaştırma çabası olduğu açık bir şekilde görülmektedir.
 
Sonuç olarak Türk Dünyası Vakfı, öncelikle kendisini var eden Ajansa ve onun aldığı kararlara karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışmakta, kalıcı eserleri bitirmeye çalışmaktadır. Sazova’daki Bilim Kültür Sanat Merkezi, ETİ ile birlikte yapılan Şehir ve Göç Müzesi bitmek üzere olup,Sivrihisar ve Seyitgazi’de devam edecek olan üç restorasyon dışında diğer çalışmalar tamamlanmıştır.
 
Kültür Başkentliğinin Eskişehir’e çok önemli bir katkısıda, yeni stadyumun finanse edilmesini ve eski stadyumun yıkılarak kente güzel bir meydan kazandırılmasının yolunun açılmış olmasıdır. Türk Dünyası Vakfı, Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI önderliğinde bu kalıcı eserlerin memleketimize ve insanımıza kazandırılması ve korunması hususunda çalışmaya devam edecektir.
 
Temennimiz binbir emekle, zahmetle yürütülen ve bitirilen bu işlerin herkes tarafından kıymetinin bilinmesi ve elbirliği ile desteklenmesidir. İtibar suikastı amacı taşımayan yapıcı eleştirilerin her zaman Vakfımız yanında olacaktır.”
 
           
 
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim