Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Erkan Ergen, Anadolu Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşen kan bağışı kampanyası, ‘‘Toplumsal Hizmet Uygulamaları’’ dersi kapsamında düzenlendi. Ulusal çapta yürütülen bir proje olan “Club 25” projesinin Türkiye’ye uyarlanmış hali olan “Hedef 25” projesinin içeriğini anlatan Dr. Erkan Ergen, ‘‘Club 25, 1980 yıllarında HIV virüsünün bulunması ve hızla yayılmasının ardından bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için çalışmaya başlayan bir örgüttür. Biz, Türkiye’de Club 25’i 'Hedef 25' projesi olarak yürütüyoruz. Bununla birlikte üniversitelere gelip, öğrencilere hem bilgi veriyor hem de kan bağışı çalışmalarımızı yapıyoruz.’’ şeklinde konuştu.


‘‘Tükkök projesi"

Kan bağışının yanı sıra kök hücre için bağışçılardan kök hücre numunesi alan Türk Kızılayı, ‘‘TÜRKKÖK’’ projesini de hayata geçiriyor. Dr. Ergen, TÜRKKÖK projesi ile ilgili olarak, ‘‘Bu projeyle kemik iliği ve kök hücreye ihtiyacı olan hastalar için uygun donörün bulunmasını sağlayan bir veri tabanı oluşturulup, bu sayede donör ve hastanın buluşması sağlanıyor.’’ dedi.

‘‘Kan, acil değil sürekli bir ihtiyaç’’

Batı Anadolu (Afyon, Kütahya, Eskişehir, Bilecik) Bölge Müdürü Dr. Ergen, bölge genelinde günde 300-350 ünite civarı kan bağışının yapıldığını, Türkiye geneline göre bölgedeki kan bağışı oranlarının daha yüksek olduğunu belirtti. Kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ergen, Anadolu Üniversitesi’nde yıl boyunca 10 fakülte ve 2 yüksekokulda kan bağışı kampanyası yürüteceklerinin bilgisini verdi. ‘‘Kan bir risktir, bu yüzden üniversitede öğrencilere güvenli kan transferi hakkında bilgilendirmeler ve sunumlar düzenliyoruz. Bizim için kan bağışından ziyade güvenli kan öncelik taşıyor.’’ şeklinde konuşan Dr. Ergen sözleri şu şekilde sonlandırdı: ‘‘Hastanelerin bizden talep ettiği kanları eksiksiz ve zamanında hastaneye ilettiğimiz zaman vicdanen rahat ediyorum. Kan vermek sosyal bir sorumluluk. Bu yüzden herkesi kan bağışı yapmaya davet ediyorum.’’ (AHM)

 

Editör: TE Bilişim