Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Eğitim İş Sendikası tarafından Lozan Barış Anlaşmasının 94. Yıldönümü nedeniyle çelenk töreni düzenlendi. Vilayet Meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk bırakan sivil toplum örgütü temsilcileri daha sonra saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu.

Burada basın açıklaması yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Azmi Kerman,  konuşmasında Lozan’ın önemine değinerek şunları söyledi: “Bugün Lozan Barış Antlaşması’nın 94. yılını kutluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda çok önemli bir yeri olan antlaşma, 24 Temmuz 1923’te imzalanmıştır. Bu antlaşma, Mondros ve Sevr teslimiyet anlaşmalarına karşı elde edilen büyük bir başarı belgesidir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin uluslararası hukukta onay göre kuruluş belgesidir. Bu antlaşma ile egemenliğimiz ve bağımsızlığımız tüm dünya tarafından kabul edilmiştir.”

“Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olan Lozan, bugün ciddi tepkilerle karşı karşıyadır” diyen Kerman, “Dün olduğu gibi bugün de Lozan’ı içine sindiremeyen uluslar arası güçler ve çıkar çevreleri Sevr’i hortlatıp ülkemizi bölmek istemektedirler. Bizler, ülkemiz üzerinde oynanan bu oyunları her koşulda bozacağız. Türkiye Cumhuriyeti’ni tekrar Atatürk çizgisinde geleceğe taşıyacağız. 94 devrimlerini mutlaka hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim