HABER : HAMZA YAZGAN 
 
ESKİŞEHİR (İHA) - Vatandaşlar arasında "Torba Yasa" olarak adlandırılan 6552 Sayılı Kanun kapsamında 1 Aralık 2014 tarihinde sona erecek vergi affı için son günlerde yoğunluk artarken vergi dairelerinde kuyruklar oluştuğu, ancak en çok müracaatın ise internet üzerinden yapıldığı bildirildi. 
Eskişehir Vergi Dairesi'nde Torba Yasa kapsamında mükellefler vergi borçlarını yapılandırmak için kuyruklar oluşturdu. Vergi Dairesine gelen vatandaşlar, görevlilerin bilgilendirmesi ile müracaatlarını yapmayı sürdürüyor. Eskişehir Vergi Dairesi Başkanı Osman Özbakır, 6552 Sayılı Kanun ile ilgili vatandaşların son günlerde yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Müracaatlar konusunda beklentilerinin karşılandığını vurgulayan Özbakır, son günlerde yoğunluğun daha da arttığını, buna rağmen internet üzerinden müracaatların daha yoğun olduğunu söyledi. İlk günlerde ilginin az olduğunu, ancak yapılan tanıtım çalışmaları sonucunda mükelleflerin ilgisinin daha da arttığını vurgulayan Osman Özbakır; “Mükelleflerimiz tarafından yoğun ilgi var. Bu torba yasadan, 6552 Sayılı Yasadan yararlanmak isteyen mükelleflerimizin vergi dairemize bizzat veya çoğunlukla zaten mükelleflerimiz buna alıştılar, internet üzerinden müracaat edebilirler. Şu anda almış olduğumuz müracaatlar internet üzerinden yüzde 80’e ulaştı. Bunun ötesinde posta yoluyla yine müracaat edebilirler. Müracaat formunu doldurup 1 Aralık günü mesai bitimine kadar bize gönderdiğinde müracaatlarını kabul edip gerekli işlemleri biz yerine getireceğiz ve ödeme takvimlerini kendilerine göndereceğiz. Üç müracaat şeklimiz var. Bizzat gelip vergi dairesine elden müracaat etmeleri mümkün. Ama dediğim gibi daha çok biz internet üzerinden müracaatlar aldık. Şu ana kadar almış olduğumuz müracaatların Türkiye genelinde yüzde 80’in üzerinden internet üzerinden müracaat alıyoruz. Müracaat formumuz var, o formu doldurup internet üzerinden gönderebilirler, bizzat elden gelip vergi dairesine de teslim edebilirler veya posta yoluyla bize iletebilirler. O müracaat formu üzerinde geriye dönüşü nasıl istiyorlarsa, ister internet üzerinden ister kendileri elden teslim almak üzere veya tekrar posta yoluyla talep etmeleri halinde, biz kendilerine o yolla geri dönüyoruz” dedi.
İLK ÖDEME BİR AY SONRA
Vatandaşlara ödemeler konusunda eksik bilgi aktarıldığını belirten Osman Özbakır, vatandaşların müracaat ettikleri gün taksit ödemeyeceklerini söyledi. İlk taksit için bir ay süre olduğunu ifade eden Özbakır; “Mükelleflerimiz müracaat etmeleri halinde ödemeyi hemen yapmıyor. Yani 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemeyi yapabilirler. Eğer bir uzatma söz konusu olursa, mükelleflerimiz müracaatlarını hemen yapsınlar ödemeyi 1 ay sonra 31 Aralık 2014 tarihinde yapabiliyorlar” şeklinde konuştu.
BİR YIL İÇERİSİNDE 2 TAKSİT İHLAL EDİLEBİLİR
Taksitlerin gecikmesi veya elde olmayan nedenlerden dolayı aksaması durumunda, Torba Yasa'dan elde edilen haklarının bozulmaması için mükelleflerin taksitlerini 2 kez ihlal etme haklarının olduğunu söyledi. Taksitlerin ihlali konusunda taksit ihlalinin yanı sıra dönem içerisinde ödenmesi gereken verginin ödenmemesi halinde de bozulacağını vurgulayan Özbakır, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Bir yıl içerisinde en fazla 2 taksit ihlal etme hakları var. 2 taksit ihlal ederlerse herhangi bir sıkıntı olmuyor. Ama ihlal 3 olursa o zaman ödedikleri kısımla ilgili herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Yine hakları baki kalıyor ama ödenmemiş dönem için artık torba yasadan kazanılmış olan haklar ortadan kalkıyor. Buna yeniden eskiye göre hesaplamalar yapılıyor. Burada önemli bir husus var, sadece taksitleri ödemeden ihlal olmuyor. Ayrıca taksit dönemi içerisinde cari dönemle ilgili olarak ödemeleri gereken herhangi bir vergi çıkarsa onu da ödemeleri gerekiyor. Onu da ödemedikleri takdirde bu da ihlal sayılıyor.”
Editör: TE Bilişim