Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilciliği tarafından Madencilikte İş Faciaları Ve Sonuçları konulu bir panel düzenlendi.

 TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun, Maden Mühendisleri Odası Hukuk Müşaviri Avukat Volkan Kaya ve Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Maden Mühendisliği Prof. Dr. Hürriyet Akdaş yaptı. Konuşmasında son zamanlarda artan iş kazalarına değinerek gerek Kozlu gerek Soma gerek de Ermenek gibi katliamların bir daha olmamasını temenni ettiğini belirtti.

Etkinliğe davetli olup da başka bir programından dolayı katılamayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, bir mesaj ile bu tür faciaların bir daha yaşanmamasını temenni etti.

İŞ KAZASI DEĞİL CİNAYET

Konuşmasına Şükrü Erbaş’ın Canı Cehenneme şiiriyle başlayan Mehmet Torun, son yıllarda yaşananların kaza olmadığını; kazanın engellenemez bir durum olduğunu ve milyonda bir ihtimali olduğu söyleyerek bu yaşananların cinayet olduğunu belirtti.

Soma’da yaşanan cinayetin ani bir şekilde olmadığını, kazadan bir saat öncesinden eski üretimden yerinden karbonmonoksit (CO) akışının olduğunu ve bunun sensörlerde tespit edildiğini belirten Mehmet Torun, ölümlerin 30 ila 45 dakikalık bir zamanda gerçekleştiğini belirtti.

AFAD YETERSİZDİR

Daha sonrasında iş cinayetlerinde kurtarma operasyonlarına değinen Mehmet Torun, Başbakanlık’a bağlı AFAD ekibinin katılmasının yanlış olduğunu belirterek; AFAD içerisinde maden mühendisinin olmadığını; yer altı ortamında zehirli ve boğucu gazlar olduğundan dolayı bu operasyonlara madencilerin de katılması gerektiğini belirtti.

KÖLELİK DÜZENİDİR

Türkiye’de bütün madenlere gitmeye çalıştığını belirten TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun: ‘Ülkemizde 1800’lü yılların madenciliği yapılmaktadır. Şırnak’ta 180 metre derinlikteki maden ocaklarına tek bir kuyu ile inilmektedir. Bizler işçilerle görüştüğümüzde ‘Yukarıda açlıktan ölüm kesin, aşağıda ise bir ihtimal. Bizler bu ihtimali deniyoruz’ diyorlar. Feodal düzende patronların kırbacı vardı işçileri korkutan, şimdi ise açlık var. Bunun kölelik düzeninden bir farkı yoktur.’ dedi.

HUKUKSAL ALT YAPI BERBAT

Mehmet Torun sonrasında söz alan Maden Mühendisleri Odası Hukuk Müşaviri Avukat Volkan Kaya, madencilik üzerine kanunların tamamen göstermelik olduğunun, yeni düzenlemelerde mesleki odaların görüş bildirmesine rağmen bu görüşlerin hiç bir şekilde dikkate alınmadığını belirtti.

SORUMLUSU DEVLETTİR

Son konuşmacı olan Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, kaza sorumluluğunun saha sahibi olduğunu; tüm sahaların devlet yönetiminde olduğunu belirterek bu cinayetlerin sorumlusunun devlet olduğunu belirtti.

Konuşmaların sonunda etkinlik soru cevap şeklinde devam etti.

 

 

Editör: TE Bilişim