Sivrihisar Eğitim Vakfı Başkanı Naci Şakar, Zaimağa Konağı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi açısından büyük bir önemi olduğunu belirterek, “Ankara dışındaki ilk kez 24 Mart 1922 tarihinde Atatürk’ün başkanlığında hükümet üyelerinin toplanıp hayati kararların alındığı yerdir” dedi.

Türk Ulusu’nun var veya yok olma sınavını Sakarya Medyan Savaşı’nın 22 gün 22 gece sonrasında 13 Eylül 1921 tarihinde zaferle sonuçlandığını hatırlatan Şakar, bunun üzerine itilaf devletleri, İngiltere, Fransa’nın ve İtalya’nın Yunan Ordusu’nun güç kazanması için ateşkes önerisinde bulunduğunu söyledi.

TBMM’nin bu önemli konuyu görüşmek üzere Atatürk ve Başbakan Fevzi Çakmak ile 11 bakandan oluşan kabineyi Ankara dışında toplanmasını önerip mekanın Sivrihisar olması konusunda anlaşıldığını hatırlatan Sivrihisar Eğitim Vakfı Başkanı Naci Şakar konuyla ilgili şunları söyledi:

“Heyet 24-25 Mart 1922 tarihinde Sivrihisar Zaim Ağa Konağı’nda çalışmalara başlarlar. 24 Mart gecesi sabaha kadar süren çalışma sonunda çıkan karar ‘istilacılar Anadolu’yu terk etmedikleri sürece görüşme gerçekleşmeyecektir’ şeklindedir. Bu karar aslında Yunanlıların Anadolu’dan tamamen atılması için cesaretle ve azimle savaşa devam edileceğinin kararıdır. Bakanlar Ankara’ya dönüp ilgili devletlere gereken cevap verilmiştir. Atatürk özel olarak davet ettiği Sovyet Büyükelçisi Averov ve Azarbeycan Büyükelçisi Abilev’i 25 Mart 1922’de Sivrihisar’da misafir eder. Aynı gün Sivrihisar semalarında bir uçak misafir ve Sivrihisarlılara minnet duygularını ifadeeden uçuşu gerçekleştirmiştir. Bu uçak fedakar ve kahraman Sivrihisar halkının aralarında topladığı parayla satın alıp orduya armağan ettikleri Sivrihisar Tayyaresidir. Kutsal yurdumuzun her karış toprağını kanlarıyla sulayan aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun.”

 

Editör: TE Bilişim