Kısa adı TÜDEF olan Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hasan Atak zorunlu  trafik sigortası pirimlerinin arttırılamayacağını söyledi.
Atak, sigorta sektörünün geçtiğimiz yıllarda zarara  uğradığnıı belirterek primlerinin arttırılamayacağını ve sigortaclığın herdalında kar edilecek diye bir şartı da ollmadığını kaydetti.  TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, Türkiye’de 16.5 milyon aracın zorunlu trafik sigortası maliyeti 2015’te araç başına ortalama 400 lira iken, bu bedel 2016 yılında 800 liraya dayandı” diyerek şu açıklamayı yaptı:
“Tüketiciler için zorunlu trafik sigortası fiyatlandırması kâbus olmaya devam ediyor. 2015 yılında araç başına ortalama ödenen bedel 400 TL iken, bu bedel 2016 yılında araç başına ortalama 800 liraya dayanmıştır. Hükümetin aldığı bütün yasal iyileştirmelere rağmen, sigorta sektöründe ancak 10-15 liralık indirimler göz boyama şeklinde yapılmış, ciddi bir indirime gidilememiştir. Halkımızın sigorta sektörünün primlendirme uygulamasına olan güveni giderek azalmaktadır. Şu anda Hazine Müsteşarlığının yaptığı açıklama ve araştırmalara göre 800 liralık primin 600 liraya indirilmesi halinde bile sigorta sektörünün halen makul karlar içinde kalabileceği bilinmesine rağmen, sektörde aşırı fiyatlandırma politikası devam etmektedir.
Sigorta şirketleri geçtiğimiz yıllar içinde kasko ve trafik sigortası dalında zarar ettiklerini beyan ederek, bu yıl fiyatları yükselttiklerini ifade ediyorlar. Sigortacılığın her dalında her yıl kar elde edilecek diye bir kural söz konusu değildir. Onlar da risk alıp aldıkları bu riski re-assüre edebilirler. Dünyada bütün sigorta sistemi böyle çalışırken, Türkiye’de uygulamanın tüketiciyi mağdur edecek şekilde devam etmesi durumunda Hazine Müsteşarlığına başvurarak piyasaya müdahalede bulunmasını isteyeceğiz.  2008 yılında ‘serbest piyasa kuralları uygulansın’ gerekçesi ile kaldırılan taban fiyat uygulamasına yeniden geçilmesini isteyecek, ayrıca  konunun rekabet açısından incelenmesi için de Rekabet Kuruluna başvuracağız.”
 
 
Editör: TE Bilişim