2014 seçimler yılı oldu diyebiliriz. Önce mart ayında gerçekleştirilen yerel seçimler arkasından ağustos ayında yaşadığımız cumhurbaşkanlığı seçimleri ile yoğun bir gündemden geçti ülkemiz. Cumhurbaşkanlığı sonrasında kurulan yeni hükümet ise ülkeyi 2015 yılındaki seçimlere taşıyacak. Yoğun seçim trafiğinin ardından tüketicilerimizi zor bir kış bekliyor.

            Kış yaklaşıyor. Vatandaşlarımız, doğalgaza ve elektriğe yapılacağı söylenen zamlarla birlikte gelecek faturaları kara kara düşünüyor. Kış yakacağını odun ve kömürle sağlayan tüketicilerimiz ise yakıtlarını temin etmekle meşgul. Henüz sobalar ve kombiler yanmaya başlamadı ama cüzdanlar tutuşmaya başladı bile. Ayrıca yeri gelmişken sobadan sızan karbon monoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşlarımızı bacalarını temizletmelerini önemle hatırlatmak isterim.

            Okulların açılması çok olmadı Çocukların okul, kırtasiye, giyim, ayakkabı masrafları ve servis ücretleri bu ayın öncelik bekleyen gider kalemleri arasında. Yargıya taşınan fahiş ulaşım zammı ise işin çabası.

            Eylül ayının gider kalemine ekim ayının hemen başında kutlayacağımız Kurban Bayramı’nı da ekleyebiliriz. Dini vecibelerini gerçekleştirmek isteyen tüketicilerimiz kurban pazarlarındaki hayvanların fiyatlarını görünce şaşkınlıkla beraber üzüntüye de uğrayabilirler. Çünkü bu yıl kurbanlıklar %17 zamlanmış durumda. Küçükbaş hayvanların fiyatı 350 lira ile 750 lira arasında değişirken, büyükbaş hayvan fiyatları 2 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Vatandaşın cebine giren zamlarla(!) kurbanlıklara gelen zam arasında büyük bir uçurum oluşmuş durumda. Üstelik bu durumdan üretici de memnun değil. Yem fiyatları başta olmak üzere üretim girdi maliyetlerinin arttığını ifade eden üreticilerimiz satışların istenilen seviyede olmamasından şikâyetçi. Yani üreticimiz de tüketicilerimiz de memnun değil.

            Bahar ve yaz dönemlerindeki yağış kuraklığı kendisini kış döneminde yoğun bir şekilde hissettirecektir. Geçen kışın zam şampiyonları arasında yer alan kuru fasulye gibi bakliyatların bu kış tüketicilerimizin sofrasında yer alıp alamayacağı ise merak konusu.

            Tüm bunları düşününce tüketicilerimiz zor bir kış geçirecek gibi gözüküyor. Ülkemizi ve şehrimizi yönetenlerden dileğimiz dar gelirli tüketicilerimizi, asgari ücretle geçinen tüketicilerimizi, çocuk okutan tüketicilerimizi, memur olan, işçi olan tüketicilerimizi kısacası BİZİ, yapacakları zamlarda dikkate almalarıdır.

   Hani eskiler derler ya, ‘’iki bayram arasında nikah kıyılmaz’’ diye işte bizde iki seçim arasında zam yaparlar diyoruz..

             TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN

[email protected]

                                                                                           Sülahi ÖZALP

                                                                              Tükoder Eskişehir Şube Başkanı