20 Kasım’da bütün dünyada’DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ olarak kutlanıyor.

Eskişehir ‘de 20 Kasım da farklı, canlı, hak ihlalini her alanda vurgulayarak,yaşatarak  anlatıldı..

Büyük şehir Belediyesinin ve Kent konseyinin ortaklaşa düzenledikleri panele katıldım.

Bu güne kadar alışılmamış ve bu tür paneller ve söyleşilerde karşılaşmadığımız   Eskişehir Şoförler ve Otomobilciler Odası, Eskişehir Halk Otobüsçüleri Odası, Eskişehir Minibüsçüler Odası ve Eskişehir Servis Araçları Odası şoförlerinin davet edilmişti. 

Büyük şehir Belediyesinin ve Kent konseyinin anlamlı amacı   Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında çocukların en temel hakkı olan yaşama hakkını vurgulamak ve trafik kazalarında ölen çocuk sayısının % 83 oranında artması konusunda farkındalık yaratmaktı.

Günün en önemli en anlamlı konuğu, İki çocuğunu birkaç yıl arayla biri kaldırımda diğeri ise yaya geçidinde trafik kazasında kaybetmiş olan Acılarla dolu Ana Zeynep Topuz’un konu olduğu YOLDA adlı belgeseli izlerken gözyaşlarına boğulduk. Daha sonra Zeynep Topuzda Panelistlerle birlikte, başka evlatlar ölmesin diye gönüllü olarak katılımcıları aydınlattı.

                                                     

Etkinlik, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Didem Aydınmakina konuşmasının ardından,

Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nezih Orhon’un Samimi içten dileğini isteğini  yazmadan geçemeyeceğim.Kamyon yazılarına değindi. Bundan sonra eğer yasal olarak uygun olursa kamyon yazılarına çocuk ölümlerine dikkat çekmek için , yavaş gel benim de çocuklarım var’ gibi yazılar yazılsa dedi.Bana göre de çok başarılı bir çalışma olur.Umarım bu konuda yasal sorun çıkarılmaz. Çünkü yollarda hepimizin tanık olduğu kamyon yazıları okunur. Böyle bir şeye dikkat çekmek yararlı olacaktır.

Dünya Çocuk Hakları günü 1989 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş.193 ülke imzalamış. Türkiye de ise 1995 yılında yürürlüğe girmiş.2 0 Kasım ‘da bütün dünyada’DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ olarak kutlanıyor.

İmzalamayan iki ülke; Amerika diğer ülke ise Somali.

Amerika ve Somali için yazılacak çok şey var ama ,başka bir yazıda dile getirmek üzere..